Supruge postaju vlasnice stanova!

Dovoljno je da žene donesu venčani list i, ako je nekretnina stečena nakon sklapanja braka, one će biti upisane u katastar.

Na inicijativu rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda, ova institucija spremna je da počine upis imovine na oba supružnika.

To znači da će i žene koje su zajedno sa mužem stekle kuću ili stan moći da se upišu kao vlasnice nekrenine i tako steknu pravnu sigurnost.

U RGZ navode da je jedan od glavnih razloga pokretanja ove inicijative upravo da se poboljša položaj žena, budući da je u katastru nepokretnosti čak 61 odsto nekretnina upisano na muškarce, a samo 39 odsto na dame.

Pravna sigurnost

Ideja RGZ je i da se na ovaj način poboljša rodna ravnopravnost, ali i utiče na smanjenje porodičnog nasilja nad ženama, jer bi one kao vlasnice nekretnina bile hrabrije da se suprotstave nasilniku. Takođe je cilj i održavanje brakova, a ne razaranje.

Ono što je još jedna lepa vest jeste da će upis imovine na pripadnice slabijeg pola biti jednostavan i jeftin.

– Dovoljno je samo da supruge donesu venčani list i kada ustanovimo da su stan ili kuću sa suprugom stekle nakon sklapanja braka, one će odmah biti upisane u vlasnički list nekretnine. Cena ove usluge za sada će biti najniža moguća taksa, koja iznosi oko 300 dinara, ali u dogovoru sa Ministarstvom finansija nastojimo da nakon izmene odgovarajućih propisa to bude besplatno – kaže za Kurir Borko Drašković, direktor RGZ, a prenose mediji.

  • A ako je žena dobila stan, hoće li i muž biti upisan??? (proka)

Napišite i Vi šta mislite o ovome na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.