Svakog dana odvojite dovoljno vremena za sebe!

Negde između „previše“ i „premalo“ nalazi se zlatna sredina koja nam je svima potrebna da bismo ostvarili psiho-fizički balans. Potrebno nam je dovoljno sna, dovoljno fizičkih aktivnosti, dovoljno hrane, dovoljno druženja i komunikacije sa ljudima koje volimo i dovoljno vremena koje posvećujemo sebi.

Koliko vremena u toku dana treba odvojiti za neke male stvari koje nam pričinjavaju zadovoljstvo? Ne postoji formula koja će vam pomoći da to vreme precizno odredite. Sve zavisi od toga kakvog ste temperamenta i kakav je vaš način života. Neki psiholozi preporučuju da pažljivo osluškujete šta vam vaše telo govori – tako ćete uvek znati kada je pravo vreme za koju aktivnost, uključujući tu i odmor i vreme posvećeno isključivo sebi.

Šta se dešava kada izgubimo taj balans i kada svom telu i duhu ne posvećujemo dovoljno pažnje? Javljaju se različiti simptomi. Mogu biti fizički, kao što su to glavobolje. Mogu biti i na psihičkim nivou, kao što su, na primer, nervoza ili osećanje tuge. Psihički problemi se mogu ispoljiti i u ponašanju kroz pušenje ili prejedanje.

Veliki broj žena zanemaruje sebe i potrebe svog tela neprestano brinući o drugima. Možda previše pažnje posvećujete ljudima oko sebe, ali možete doći i do onog nivoa kada prema njima, zbog sopstvenog nezadovoljstva, počnete da ispoljavate bes. To nije dobro ni za vas, ni za njih, pa se u ime lepše i srećnije budućnosti vas i vaše okoline pozabavite stvari koja se zove „preventiva“. Brinite o sebi.

Deo problema se nalazi u tome što žene čak i ne primećuju da su pod ogromnim pritiskom. Neka ljudi oko vas shvate kako se osećate i neka obrate pažnju na to kako provodite svoje vreme. Kada se probudite, odvojite 30 sekundi za vreme kojih ćete osmisliti nešto što ćete tog dana uraditi samo sebe radi. To može da bude odlazak na pijacu i kupovina lepog voća, telefonski razgovor sa prijateljicom ili čitanje elektronske pošte sa šalama koje ste ranije zanemarivali jer ste imali „preča posla“. Ko će brinuti o nama, ako to najpre ne učinimo mi sami?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.