U trendu

Sve morate same! (1)

Ima dama koje se ponekad, ili i češće, požale kako sve moraju same. Mada nije neobično nekad se osetiti tako, neretko ta izjava nije sasvim tačna, a onda kada jeste, ne bi bilo loše upitati se zašto je stanje stvari takvo, i kako bi to moglo da se promeni.
Da ne bude zabune, uopšte ne omalovažavamo napore svih onih dama koje se trude kako na poslu, tako i kod kuće, i pokušavaju da učine što više i da svima bude što je moguće bolje. Međutim, izjava iz naslova može da bude preterana. Zar je moguće da od cele firme ili celog vašeg odeljenja samo vi radite? Kako ta firma opstaje samo vašim trudom? Nekada se desi da zaista puno radimo, i naprežemo se, i zbog toga se osećamo iscrpljeno – tako i ne primetimo da oko nas ima i drugih koji takođe naporno rade. Žalba iz naslova još i češće dolazi kad se ne radi o poslu, već o raznim obavezama van posla; dama se oseća kao da joj ne pomaže ama baš niko, što je nekad tačno, a nekad se toliko uposli da i ne primeti šta sve drugi rade, primeti samo šta je ona uradila. Kad bi obratila pažnju na to šta drugi rade, primetila bi da i oni učine puno.
A šta je s onim slučajevima kada ona zaista sve radi sama? Tada se postavlja pitanje zašto je to tako. Da li je potpuno sama i nema nikog svog ko bi joj pomogao? Nekad ima i toga; tada ne bi bilo nemoguće naći makar nekog iz komšiluka kada je pomoć zaista neophodna, ukoliko ama baš nikakvih srodnika ni prijatelja nema, mada se, opet, i tu može postaviti pitanje kako je ta osoba dospela u situaciju da nema ni jednog jedinog prijatelja, da li su to zaista nesrećne okolnosti, ili su svi koje je poznavala jako loše osobe, ili se svojom voljom izolovala od svih. A nekada nije da nikog svog nema, ima i bračnog partnera, i decu, i roditelje, rođake, prijatelje… I opet sve radi sama. Zašto? Da li, možda, nema poverenja da će neko drugi to uraditi onoliko dobro koliko i ona (da li je uopšte neophodno to uraditi baš onako kako bi ona to uradila)? Ili ne podnosi da nešto bude urađeno drugačije od onoga kako ona to radi? Misli da to niko drugi ne ume? Ili, zahteva da, ako će neko drugi nešto da uradi, to mora da bude urađeno iste sekunde kad ona to zatraži? Ili insistira na rađenju stvari za koje samo ona smatra da ih je neophodno uraditi – recimo, ostali ukućani ne misle da kuća mora da blista kao apoteka, pa ne vide ni razloga da se iscrpljuju pokušavajući to da postignu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.