Taj mrski biološki sat

Živite aktivnim životom, samopouzdane ste i nezavisne. Potpuno ste usredsređene na karijeru. Pored toga, zanima vas još hiljadu stvari i mesto vas ne drži; za decu će biti vremena kada se „sredite“, kada budete imale uslova da ih podižete onako kako mislite da treba i kako zaslužuju. To je super, ali ne zaboravite na svima mrski biološki sat – godine u kojima možete postati majka zdravog deteta su kratke i ne bi ih trebalo ispustiti. Osim toga, ni ginekolozi vam ne kažu uvek sve. Zato, evo nekih podataka, kao i saveta kako da što duže ostanete u „plodnim godinama“.

Često se čuje da, dokle god imate menstruaciju, možete ostati u drugom stanju. Pogrešno! Ženske bebe rađaju se sa velikim brojem jajnih ćelija; tokom godina taj broj opada. Tako se može desiti da i dalje imate menstruaciju, a da ne možete da zatrudnite. Ukoliko ste vodile zdrav život, prilično je verovatno da možete roditi i sa 40 (tačno je da ima i izuzetaka – žena koje su rodile sa 50, pa i kasnije, ali to je užasno retko, zato i jesu izuzeci). Mada, bilo bi dobro da znate da je u četrdesetim godinama šansa za spontani pobačaj čak oko 53%. Da i ne spominjemo čuveno pitanje – želite li da svom detetu budete majka ili baka?

Polno prenosive bolesti mogu znatno da smanje vašu plodnost, a nikada ih nije bilo lakše dobiti. One mogu dovesti do oštećenja i začepljenja jajovoda, a humani papiloma virus (jedan tip ovog virusa izaziva polne bradavice – kondilome) je glavni uzročnik raka grlića materice. Neke od polnih infekcija ćete brzo primetiti i same; neke pak mogu da dugo „tinjaju“ u vašem telu pre nego što primetite „šta vam rade“, a do tada je već načinjena prilična šteta. Zato, što češće posećujte ginekologa i kontrolišite se. Ginekologa obavezno posetite i ako vam nastanu promene u menstrualnom ciklusu – naglo skraćenje ili produženje, pojačano krvarenje, grčevi kojih pre nije bilo… Ove promene mogu da znače da se nešto poremetilo u procesu ovulacije, što direktno smanjuje vašu sposobnost da zatrudnite.

Pazite na liniju! Ovde nije toliko bitan estetski momenat koliko činjenica da, bilo da ste predebeli ili premršavi, smanjuje vam se šansa da zatrudnite. Poremećaj u telesnoj težini je najčešće povezan sa poremećajem lučenja estrogena u organizmu, što vam znatno otežava da zatrudnite.

Ne zna se tačno zašto, ali depresivne žene znatno teže ostaju u drugom stanju. Trudite se da održite dobro raspoloženje, a ako „ne ide“ i mislite da ste depresivni (neki od simptoma: nesanica ili preterano spavanje, pojačan apetit ili nedostatak apetita, nemate volje ni za šta), konsultujte se sa lekarom. Ne odlažite po principu „ima vremena“, jer lečenje depresije može prilično da potraje, naročito ako pijete lekove (dok pijete antidepresive, ne bi bilo poželjno da zatrudnite).

Još jedna „sitnica“: ostavite cigarete! Da, dešava se da majke pušači rode potpuno zdravu decu, ali se dešava i da rode sitnije i bolešljivije bebe. Pored toga, žene pušači uglavnom ranije ulaze u menopauzu, a i rizik od vanmaterične trudnoće je veći (vanmaterična trudnoća vas može ubiti, tako da se, ako se otkrije na vreme, operativnim zahvatom odstranjuje jajovod, što vam smanjuje šanse da ponovo zatrudnite).

Ukratko, ako želite decu, pazite na sebe i ne odlažite „u beskonačno“, jer se može desiti da, dok se „ludirate“ i eksperimentišete, izgubite sposobnost da postanete majke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.