Tanji struk vam može spasti život

Ne, to nije još jedna medijska igra kojom se vrši presija na nas da izgledamo kao devojke sa naslovnih strana. Poznata je činjenica da sa povećanjem težine raste i rizik od srčanih oboljenja. Ali, nova studija pokazuje da nagomilavanje sala u abdomenalnom delu povećava opasnost od zapaljenja u arterijama.

Studije koje su u toku pokazuju da su zadebljale, otvrdnute arterije odgovor na procese zapaljenja u telu. Ovaj zaključak Američke asocijacije za srčane bolesti objavljen je ovog meseca u žurnalu „Cirkulacija“.

Istraživanje je obuhvatilo 56 zdravih žena 25-44 godine. Sve žene su imale znatniji višak kilograma, prvenstveno nagomilanih u predelu struka. Lekari su nastojali da utvrde da li ove žene imaju više znakova zapaljenja nego žene normalne težine, i da li će ovi znaci upale nestati posle skidanja tog viška kilograma.

U odnosu na žene normalne težine ove žene su imale znatnije viši nivo supstanci koje izazivaju zapaljenja u krvi. Ovaj nivo je rastao kod žena koje su imale proporcionalno veći višak na stomaku i struku. Poznato je da smanjenje kilaže umanjuje opterćenje za srce, ali bilo je potrebno saznati da li se zasluge za ovo poboljšanje mogu pripisati umanjenju procesa zapaljenja.

Žene koje su učestvovale u eksperimentu stavljene su na program mršavljenja u trajanju od godinu dana. Program je obuhvatao dijete, vežbe i praćenje i ispravljanje loših navika pri jelu. Sve žene su izgubile barem 10% od prvobitne težine. Ovaj gubitak izazvao je pad nivoa supstanci koje izazivaju zapaljenja u telu žene. Funkcionisanje krvnih sudova se, takođe, poboljšalo.

Nema ničeg novog u saznanju da je gubitak kilograma kod „popunjenih“ ljudi dobro pre svega za srce. No, mršavljenje nikad ne ide lako. U svetlu novih medicinskih zaključaka jedino razumno rešenje je uticati na loše navike koje svi imamo kada je ishrana u pitanju. Redovni obroci, pažljivo biranje hrane i pridržavanje jednostavnih vremenskih šema obedovanja početak je na putu ka vitkom telu. Vredi pomučiti se, u pitanju je vaše zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.