Te dosadne dlačice

Ima žena koje svoje malje smatraju normalnim (dobro, u suštini i jesu normalne). Postoje muškarci kojima je žena koja ne odstranjuje dlačice privlačnija. Ipak, i jedne i drugi su u manjini; većina muškaraca ipak više voli kad žena ima glatko izdepilirane noge, a i većina žena nema ni najmanju želju da „šeta“ dlakave krake (zamislite samo minić, visoke štikle i dlakave noge – joj!). Zato, kratak podsetnik kako se sve možete otarasiti tih dosadnih dlačica.

Najčešće se uklanjaju dlačice sa nogu, prepona i ispod pazuha. Ipak, ima onih koje uklanjaju i dlačice sa ruku, stomaka, nausnice… Metodi su razni; nije svaki metod primeren svakom delu tela.

U reklamama možete videti brijač posle čije upotrebe će vam noge biti glatke tri nedelje. To postoji samo u reklamama. Prvi put nakon što upotrebite brijač da biste uklonile dlačice, koža će vam biti glatka, tog dana i sledećeg. Svakog sledećeg puta kada se budete obrijale, dlačice će biti sve oštrije, a vaša koža sve bockavija. Pored toga, ukoliko imate „guščju kožu“, postoji velika mogućnost da je iziritirate brijačem. Ipak, brijač nije toliko loš za pazuha, ukoliko ga redovno koristite (zbog velikog prisustva limfnih žlezda, nije baš dobra ideja koristiti vosak ispod pazuha).

Postoji veliki broj krema za depilaciju koje možete upotrebiti. Jednostavne su za upotrebu, dejstvo traje oko nedelju dana (kod nekih i duže), a mnoge od tih krema imaju aktivne sastojke koji hrane kožu. Nažalost, kreme za depilaciju često imaju specifičan, ne baš prijatan miris.

Najpraktičniji i najefikasniji metod uklanjanja dlačica je topao vosak (u kozmetičkom salonu ili domaćoj radinosti, ukoliko umete to da radite). Topao vosak će oštetiti koren dlačice, tako da će ona sporije rasti; dlačice s vremenom postaju tanje i slabije. Neke žene se boje da će ih topao vosak opeći; ukoliko ga kozmetičarka ne pregreje, nema opasnosti od toga. Postoji i mogućnost uklanjanja dlačica hladnim voskom, ali on ume da ostavi podlive a i koža često bude lepljiva nakon ovakvog tretmana (lepljivost možete ukloniti tako što ćete kožu istrljati benzinom).

Dostupni su i razni aparatići koji čupaju dlačice, za kućnu upotrebu. Kod njih je zgodno to što ih upotrebljavate u udobnosti svog stana. Mane: od njihovog zujanja možete dobiti glavobolju, uklanjanje traje li traje, uglavnom (bez obzira na ono što piše na pakovanju) uklanjaju dlačicu po dlačicu, može biti problematično naći potrošne delove, a dlačice postaju sve žilavije i otpornije (nema bockavosti kao posle brijača, ali je dlaka definitivno jača). Nisu tako loši kad vam je neophodna depilacija usred letovanja.

Epilacija laserom trebalo bi, po onome što reklame tvrde, da vam trajno ukloni dlačice (eventualno da bude potrebno jedno ponavljanje nakon šest meseci). Metod se još uvek ne koristi puno kod nas (ukoliko se opredelite za to, zgodno je znati da to mora da izvodi dermatolog, dakle – lekar, a ne kozmetičar), tako da ne znamo koliko je to tačno – međutim, da je zaista baš tako, zar ne bi ostali metodi uklanjanja dlačica u potpunosti izašli iz upotrebe? Po sistemu „nek košta koliko košta, ako posle do kraja života ne moram da mislim o tome“? Kad je reč o ceni, to je definitivno najskuplji metod.

Birajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.