U trendu

Tehnika „obrnutog“ pranja kose je spas za beživotnu i tanku kosu

Čini li vam se kosa beživotnija nego inače ili imate osećaj da se brže masti? Jedan od uzroka može biti i nega kose prilikom tuširanja, odnosno proizvodi koji se koriste za čišćenje i hidrataciju kose. U poslednje se vreme sve više priča o obrnutom pranju kose, tehnici s kojom volumen dolazi u prvi plan, a pravi je hit na društvenim mrežama.

@abbeyyung

Another wash day hack ftw! #shampootips #washdayroutine #hairwashingroutine #hairwashdays #learnhow

♬ Get Into It (Yuh) – Doja Cat

Dermatolozi su za Byrdie objasnili o čemu je reč. Kao što i samo ime kaže, kosa se pere na obrnut način od uobičajenog. Prvi je na redu regenerator, a zatim se stavlja čistač, odnosno šampon za kosu. Ova se teorija bazira na tome da regenerator pruža kosi hranjive materije s kojima ona postaje mekša i hidrirana.

– Regenerator je važan korak u rutini nege kose. Neguju je i u nju „zaključavaju“ vlagu koja je potrebna za zdravu, sjajnu i elastičnu kosu.

Budući da je veća verovatnoća da će kutikule kose apsorbovati korisne materije iz regeneratora ako se on stavlja prvi, stručnjaci smatraju da se na tehniku obrnutog pranja kose gleda kao na idealnu za one s tankom kosom.

– Radi se o čisto kozmetičkom efektu i nekima pomaže da im kosa izgleda gušće, ali neće delovati na uzrok stanjivanja ili gubitka kose – napominju dermatolozi za Byrdie.

Postavlja se pitanje kome je ovakva tehnika korisna. Pre svih, mogu je isprobati osobe s izrazito tankom kosom, kao i oni čija je kosa beživotna i masna.

– Oni kojima se čini da im proizvodi za kosu loše utiče na nju i „otežavaju“ je, mogu da isprobaju ovu tehniku. Mogu koristiti regenerator za hranjenje i njegu kose, a zatim šampon čisti sve ono što je regenerator eventualno ostavio na kosi – pojašnjavaju dermatolozi.

Najveća prednost ove tehnike je ta što se kosa neguje i hidrira, a da pritom ne ostaje sloj regeneratora na njoj. Budući da šampon dolazi nakon regeneratora, on uklanja sve ono što bi moglo da dovede do iritacije ili crvenila vlasišta.

Stručnjaci se slažu kako ova tehnika može poboljšati stanje kose, a dodaje i kako se kosa može činiti gušćom i punom volumena, čak i kad je u pitanju koren kose. Kao još jednu prednost navode tu da bi kosa duže mogla da izgleda čisto.

Naime, regenerator, kad se ne ispere dobro, može brže da zamasti kosu, što ne bi trebalo da se dogodi s tehnikom obrnutog pranja.

Ako ste odlučili isprobati ovu tehniku, umesto sa šamponom, pranje kose započnite s regeneratorom. Nanesite ga od vlasišta do vrhova kose, lagano masirajući glavu. Poseban naglasak stavite na deo kose bliži vrhovima, gde kosa dobija najmanje prirodnog sebuma.

U sledećem koraku isperite kosu s toplom vodom, a zatim nanesite malu količinu šampona, utrljajte ga i isperite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar