Tehnologija kao svakodnevna ispomoć

Tehnička strana života oličena u dnevnim obavezama zahteva konstantan napor, organizaciju i učestvovanje onih koji žive zajedno. U svakodnevnoj dinamici savremene porodice potrebno je uraditi puno toga, a da bi stvari funkcionisale, neophodno je da postoji kvalitetna podela rada.

Nažalost, čest je slučaj da većinu kućnih poslova, administrativnih obaveza i planiranja dnevnog ritma porodice obavlja žena, dok se „ostatak“ porodice bavi nekim drugim stvarima. U susretu sa zahtevima posla i profesionalnog usavršavanja, ukupni teret obaveza koji žena preuzima po pravilu je prevelik i često ugrožava njeno psihofizičko stanje.

Novi milenijum sobom nosi i semena novih mogućnosti, te u određenim aspektima nameće ideju tehnološke utopije kao produktivne stvarnosti. Tehnofobične ideje o preuzimanju kontrole nad životima od strane mašina i definitivnom međuljudskom otuđenju treba barem privremeno ostaviti po strani: mogućnosti optimizacije životnih uslova i manjeg utroška vremena svakako pružaju više prostora za međusobno druženje i ostvarivanje kvalitetnije komunikacije. Budućnost, uostalom, i nije tako daleko: mobilni telefoni, pejdžeri i elektronska pošta već su odavno opšte mesto u životu mnogih porodica.

Naravno, može se postaviti pitanje kako zapravo ove spravice povoljno utiču na dinamiku porodičnog života i olakšavaju teret obaveza ženi kao spiritus movens-u svakodnevice? Nekoliko situacija koje se već nalaze na „pragu“, dobro ilustruju ovaj put. Za početak, kupovina koja uzima dosta sati nedeljno, posebno ako je u pitanju hrana za celu porodicu, i koja zahteva ulaganje fizičkog napora (treba dovući svu tu hranu sa pijace), danas se može sprovesti putem nekoliko elegantnih click-ova dugmeta miša. Internet kupovina u svetu je uveliko prisutna, i mnoge prodavnice svakodnevnih potrepština uvode ovu opciju.

Dosadni roditeljski sastanci na koje trčite posle završetka radnog vremena mogu takođe postati prošlost, jednog dana kada ih zamene video-konferencije. Umesto „otvorenih vrata“, učitelj/učiteljica će slati informacije na vaš PDA (Personal Digital Assistant).

I na kraju, zamislite futuristički stan u kojem je sve digitalizovano, te nema potrebe da se čisti/kuva/pere…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.