U trendu

Testenina – ukusna i zdrava

Kada se priča o raznim dijetama i o načinima da se izgubi višak kilograma, često se spominje da bi trebalo izbaciti testeninu iz ishrane ili je makar jesti u manjim količinama. To su ugljeni hidrati, to goji i tako dalje. Međutim, ukoliko je testenina od integralnog, a ne belog brašna, onda je to podjednako zdrav obrok kao i kad se radi o drugim oblicima integralnih žitarica. Ako ne preterate sa količinom, čak ni prilikom dijete ne morate se odreći testenina (samo izračunajte koliko vam se uklapa u kalorijski plan za taj dan i izbegavajte da je začinite masnim sosovima). Pored toga, testenine mogu biti jako korisne.
Velika prednost testenine jeste što se može kombinovati sa različitim vrstama jela i tako sebi možete napraviti veoma hranljiv i ukusan obrok. Dobijete glavobolju samo kad pogledate savete nutricionista koje sve povrće bi često trebalo da vam je na meniju i od smišljanja kog dana ćete šta od toga pojesti, a da sve dospe na red? Pitate se da li je neophodno, da biste sledili sve korisne savete koje čujete, da ništa drugo ne radite u toku dana osim što grickate ovo ili ono povrće? Testenina vam tu priskače u pomoć: ona sjajno funkcioniše kao neka vrsta "vezivnog tkiva" među namirnicama. Drugim rečima, iskombinujete nekoliko vrsta preporučenog povrća, dodate testeninu i dobili ste veoma zdrav obrok (ako je testenina od integralnog brašna, u obroku su vam i integralne žitarice).
Plus, stalno se priča o tome koliko je maslinovo ulje zdravo – već spomenutu mešavinu testenina i povrća ne možete napraviti bez malčice ulja, zar ne? U celu tu mešavinu (namerno neodređeno kažemo "mešavinu" – na vama je da napravite kombinaciju koja se vama lično dopada) možete dodati i ono meso koje vam je potrebno, ili ribu.
Tako od jedne od prilično ozloglašenih namirnica dobijete veoma zdrav i hranljiv obrok, kome samo treba dodati neku svežu salatu. Može i malo voća, pre tog obroka – i eto vam savršene ishrane. Ukusna, sa svim potrebnim hranljivim sastojcima i dovoljno interesantna da je klinci obožavaju. Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.