Traže da ih preporučite za posao

Nije nikakva tajna da se poslovi neretko nalaze preko veze, a svakako je dobro ako imate bar nekog da vas preporuči. Međutim, nekada se desi da vas neko zamoli da ovako ili onako posredujete u firmi u kojoj radite kako bi i ta osoba uspela nekako da se tu zaposli, a vama se iz ovog ili onog razloga to baš i ne radi.
Osoba koja vas za to zamoli nekada je u srodstvu s vama, nekada vam je prijatelj, a dešava se i da vas prijatelj(ica) ili neko od rodbine zamole da posredujete pri zapošljavanju nekog njihovog prijatelja ili rođaka. Sad, ako se radi o nekome s kime ste vi već sarađivali, i znate da je ta osoba pouzdan saradnik, još i nekako, pod pretpostavkom da ste u prilici da pomognete. Problem nastaje ako se radi o nekome o kome vi ne znate ništa kakav je kao zaposleni ili, još gore, ako znate da baš i nije nešto kao saradnik, i u životu vam ne bi palo na pamet da preporučite tu osobu. Zaista nemate želju da možda i sopstveni položaj ugrozite, danas kada nije nimalo lako naći posao, time što biste preporučili nekog za koga se ispostavi da je nekompetentan, ili za koga već znate da je nesposoban, lenština, previše rasejan ili bilo šta slično. Postoji i mogućnost da vi stvarno nemate nikakav uticaj na to ko će biti zaposlen u vašoj firmi, sve i da s nekim od šefova pričate o tome, samo bi vas "belo" pogledali i odgovorili vam nešto ljubazno i neodređeno, ili prilično određeno i ne baš ljubazno.
S druge strane, osoba koja vas je zamolila za uslugu vam je draga, ili vam je jednostavno neprijatno da odbijete. Šta tada da učinite?
Savršeno učtiv odgovor je da bi, ako biste vi nešto pokušali da posredujete (a posredovanje prilikom zapošljavanja vam nije u opisu radnog mesta), to unapred stvorilo negativnu sliku o toj osobi, jer ne pokušava da nađe posao regularnim putem, "po propisu". U suštini, čak i ne lažete, jer ako bi vas u firmi pitali da im kažete nešto o osobi koju preporučujete, morali biste da im odgovorite da ne znate ništa o njenim radnim sposobnostima, ili da je baš i ne biste preporučili nego to radite pod pritiskom – a to bi o njoj sigurno stvorilo lošu sliku.
Da li treba da se osećate krivim što ste odbili da posredujete? Ne, jer štitite sopstvenu egzistenciju, i jer onaj ko vam je tražio uslugu nije imao pravo da nešto tako rizično traži od vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.