Traže kao poklon ono od čega zarađujete

Davanje i primanje poklona je divno. Ono što je manje prijatno jeste kad vam neko traži poklon i još vam zahteva određenu stvar – recimo, da mu poklnite nešto od čega biste inače zaradile. Takvi zahtevi neretko budu upućeni bez razmišljanja i bez mnogo obaziranja na vašu situaciju.
Recimo, radite, ali vam plata nije dovoljna za preživljavanje. Finansijski potpomažete sebe ručnim radom, pletenjem i slično. Ni od toga ne dobijate mnogo novca, ali ipak bude ponešto, i uspevate nekako da preživite. Naravno, uz svakodnevne radne obaveze, plus kuću, plus pletenje koje se baš i ne završi za pet minuta, baš i nemate vremena za sebe i za to da nešto radite iz zadovoljstva, ali šta je, tu je. A onda se nađe jedna osoba, ili više njih, koje smatraju da je vaše pletenje baš lepo (hvala im na tome) i kažu vam da za tu-i-tu priliku ne morate da im kupite poklon, možete i nešto da im ispletete.
Oni, moguće je, smatraju da vam time čine uslugu, i verovatno i ne znaju koliko pletenje jednog predmeta traje, kao ni to da bi vam bilo lakše da kupite neki uobičajen (i ne preskup) poklon nego da sad pravite nešto posebno za njih. Smeta vam taj njihov zahtev i njihovo olako shvatanje onoga što vi radite kako biste preživele, a opet, jasno vam je i da verovatno nemaju lošu nameru. Ne znate kako da odgovorite na takav zahtev.
Teoretski, ne morate da odgovorite uopšte, jer je nepristojno tražiti poklon, pa još i izvoljevati da biste ovo ili ono (osim, naravno, kad nekome sami kažete da odabere šta bi hteo). Ali, pošto teško da ćete baš odabrati da ništa ne kažete, na takav zahtev se možete nasmešiti, odgovoriti da biste jako volele da ispletete kompletnu garderobu svim dragim osobama, ali kako između posla, brige za kuću i pletenja kako biste preživele, fizički nemate ni vremena ni energije za pletenje iz ljubavi, načekaće se na takav poklon. Na taj način ćete im, bez vređanja, staviti do znanja u kakvoj ste situaciji. Možda se neko čak i seti da od vas naruči (i plati vam) neki lep džemper koji će nekom pokloniti, a valjda će barem shvatiti da nije u redu da nešto te vrste traže od vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.