Traže vam mišljenje o svemu

U današnje vreme može da bude priličan problem naći nekog ko je voljan da vas sasluša, pa bi situacija iz naslova mogla da deluje privlačno, ali nimalo ne prija kada od vas uporno traže da se izjasnite o nečemu o čemu ne možete ili ne želite da se izjašnjavate, a dešava se i to.
Postoje osobe koje uvek i o svemu imaju sopstveno mišljenje i čvrste stavove, i ne oklevaju da svoje mišljenje i saopšte, makar o stvari o kojoj imaju čvrsto formirano mišljenje ne znali skoro ništa. Na primer, znanje te osobe o automobilima svodi se na to da ume da prepozna automobil (to jest, da se uopšte radi o automobilu, a ne o, recimo, triciklu) i da kaže da li joj lepo izgleda, i ona je ubeđena u to da je ovaj model automobila bolji od onog. A postoje i osobe koje su svesne toga šta znaju, šta ne znaju, šta ih zanima da saznaju, šta baš i ne, i ako o nečemu ne znaju dovoljno, i ne izjašnjavaju se o tome, i takvo ponašanje smatraju normalnim. A onda se nađe neko ko od ovog drugog tipa osobe traži da se izjasni o svakoj temi koja naiđe u razgovoru.
Ukoliko o nečemu želi da izrazi mišljenje, ta osoba će to i učiniti. Međutim, ukoliko bi o nečemu radije ćutala, ili je reč o nečemu o čemu malo zna ili je i ne zanima dovoljno da bi se informisala, onda neće želeti da odgovori na pitanje – a može da bude onih koji insistiraju i još smatraju nepristojnim što ona neće da kaže svoje mišljenje o stvari o kojoj ne zna praktično ništa.
Šta da učinite ako ste takva osoba i nađete se u takvoj situaciji? Nekada je dobar trik da osobu koja insistira pitate za njeno mišljenje, to bi moglo da je navede da se dovoljno zanese da zaboravi na prethodno insistiranje. Nevolja s tim pristupom je što bi ta osoba mogla da nastavi da vam dosađuje o temi za koju niste preterano zainteresovane – a nepristojno je reći da neka tema nije vredna razmatranja.
Umesto toga, dok ta osoba priča o toj temi, možete povremeno ravnim glasom da kažete: "Čujem da je tako", ili nešto podjednako nepodstičuće, i sačekati da se osoba obeshrabri od dalje priče i pita vas za mišljenje. Tada joj možete reći da biste o tome morale prethodno dobro da razmislite, i zatim da promenite temu ili sagovornika.
Na opisani način nije poželjno postupati svaki put kad sa nekim razgovarate, i tako pokušavati da pričate samo o onome što je vama zabavno, ali kada vas neko baš ugnjavi, a ne želite da ga mlatnete tašnicom i sklonite se, ovakav postupak može da pomogne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.