Tražite odobrenje drugih

Normalno je da ponekad, kad želite nešto da učinite, pitate i druge za mišljenje. Međutim, ima onih koji za maltene bilo šta traže odobravanje okoline i ukoče se i odustanu ukoliko to odobravanje ne dobiju – to je već preterivanje, koje vas može sprečiti u tome da živite sopstveni život.
Nije da neko planira da bude u toj meri zavistan od mišljenja drugih. Daleko od toga; niko ne odraste sa željom da ne sme ništa da učini bez odobrenja drugih. Ali, tako ispadne, a da i ne osetite da je do toga došlo. Dobijete ideju da uradite nešto što izlazi iz uobičajene rutine i pitate one oko vas šta misle o tome. Ukoliko oni to odobre i podrže vas, postupite tako, a ako ne – ništa od onog što ste želeli. Ništa od vaših snova, od vaših nada, na kraju, ništa ni od vašeg života, jer je proživljen po diktatu drugih.
Prija kad tražite podršku okoline i dobijete je, kad svi odobravaju što pokušavate da postignete to-i-to. I te kako prija. Ipak, možete da uspete i bez toga – a definitivno vam nije neophodna nečija dozvola da učinite ono što želite (ovde, naravno, ne govorimo o željama čije bi ispunjavanje značilo kršenje zakona ili povređivanje drugih).
Zadivljujuća stvar je da ćete podršku često dobiti i ako je niste tražili, jednom kad zaista rešite da nešto učinite i pređete u akciju. Kad ste nesigurni i svakog pitate za dozvolu, ljudi će vam obično reći da ne bi trebalo to da pokušavate; međutim, kad vide da znate šta hoćete i da ste zaista počeli s ostvarivanjem toga, nije nikakva retkost da dobijete njihovo odobravanje i podršku. Malo ko je sklon da vas podrži ukoliko vam je za svaku sitnicu neophodna dozvola i da vas njih pedeset ohrabri.
Ukoliko i vi imate taj problem, neophodno vam je odobrenje i podrška za svaku sitnicu, a kamoli za nešto iole krupnije, razmislite o sledećem. Čiju to podršku i odobrenje tražite, i na koje načine vas to sprečava da pređete u akciju? Koje su to reči koje vam je toliko potrebno da čujete da biste zaista preduzeli to što želite da preduzmete? Recite te reči – samoj sebi. Ponovite po potrebi. Verujte u njih, i pređite s lepih želja na akciju – zaslužujete da to postignete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.