U trendu

Tražite ono što želite (1)

Neke devojčice su naučene da je žensko da ćuti i da trpi, pa ako se, kad odrastu, ponašaju u skladu s tim, budu nesrećne jer su im mnoge potrebe nezadovoljene. Druge su pak naučene da treba da se izbore za ono što žele, ali ne i kako da to postignu, pa pribegavaju ne baš uvek lepim rešenjima. Nema mnogo onih dama (a ni gospode, kad smo kod toga) koje umeju da jednostavno traže ono što žele.
Ne znaju da otvoreno traže. Da ne moljakaju niti da manipulišu drugima. Ne ni da zahtevaju, ni da ucenom postignu ono što žele. Već da otvoreno, bez napada na bilo koga, i bez osećaja stida što se uopšte usuđuju da nešto traže, kažu šta je ono što im smeta i zatraže ono što im je potrebno. Tako jednostavna stvar, a tako bitna – bitna za vas, za vaš ponos, za vaš osećaj samopoštovanja, kao i za neugrožavanje osećanja bilo koga kome se obraćate.
Mnogi od nas će, zbog osećaja neprijatnosti, samo da nagoveste šta je ono što žele i nadati se da će sagovornik shvatiti. „Lep je dan, šteta bi bilo provesti ga između četiri zida“. „Ima jedna mnogo interesantna izložba na Kalemegdanu“. Sagovornik ne shvati ili nije zainteresovan, a vi ste nezadovoljni i nesrećni. Uz direktno neagresivno traženje onog što želite, izražavanje emocija i misli postižete mnogo toga pozitivnog – razvijate bliskost, rešavate probleme u međuljudskim odnosima, razvijate iskrenost. Naravno, nije obavezno da budete na taj način direktni, samo što izbegavanje direktnosti najčešće dovede do toga da krijete kako se zaista osećate, da budete nesrećni, da se povučete u sebe ili da manipulišete drugima ili agresivno zahtevate (pa se onda drugi osećaju loše – a u suštini i vi, samo što sebi ponavljate da tako mora i da je to jedini način da dobijete bar nešto od onoga što želite).
E, sad, kako postići da direktnim traženjem dobijete ono što želite? Za početak, potrebno je da umete zaista da slušate. Mnogim ljudima nedostaje neko ko će ih zaista saslušati, a ako vide da vi stvarno obraćate pažnju na ono što govore i da ste stvarno zainteresovani, biće skloniji tome da i oni vas saslušaju. Ovo ne znači da se morate nužno složiti s njima, ali treba pokazati da ih razumete i da uvažavate njihovo mišljenje i njihova osećanja.
Sutra pročitajte kako da sagovornike uverite da ih zaista razumete i poštujete, a zatim i kako da bez izvinjavanja, stida ili agresije izrazite ono što želite, mislite i osećate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.