U trendu

Treba li kosu raščešljavati dok je mokra ili suva? Evo od čega to zavisi

Kada je u pitanju kosa, nema lepšeg osećaja nego kada češljem možemo glatko proći po njoj, a ona postaje sve mekanija i zaglađenija. Ipak, u realnosti je često drugačije pa nailazimo na sitne „čvorove“ i oštećenja koja najčešće nastaju uslijed korištenja topline ili kemikalija na kosi. Ipak, i jednostavna radnja kao što je češljanje može uništiti kosu ako nismo oprezni.

Postoji toliko različitih mišljenja oko najboljeg načina češljanja kose – kakvu četku koristiti, koliko često, treba li u češljanje uključiti i neke proizvode za negu kose… U zavisnosti od teksture, neki tvrde da se određeni tipovi kose uopšte ne moraju češljati. Ono što se nekad činio kao sasvim jednostavan korak u rutini nege kose, danas ima mnogo neodgovorenih pitanja.

Jedno je pitanje pogotovo podelilo mišljenja: da li je loše češljati kosu dok je ona mokra? Kao i drugi aspekti u nezi kose, i kod ovog sve zavisi od tipa kose, odnosno teksturi. Kosa je jako individualna, što znači da ono što funkcioniše kod jedne osobe, neće nužno i kod druge.

Češljanje je zamišljeno kao proces kojim se poboljšava stanje kose raspetljavanjem. Dermatolog za portal Byrdie kaže kako se pravilnim češljanjem umanjuje i mogućnost pucanja kose i stvaranja čvorova. Za mnoge je češljanje mokre kose deo rutine tuširanja, ali ono može oštetiti kosu, pogotovo ako se ne češlja pravilno.

Za osobe s ravnom kosom, češljanje mokre kose potencijalno može uzrokovati više štete nego češljanje suve kose.

– Treba imati na umu da je kosa najosetljivija dok je mokra. Češljanje u takvom stanju može preopteretiti i oštetiti kosu. Kosa je najčvršća kad je suva – tvrdi triholog (doktor specijalista za kosu), dok stilistkinja dodaje da je svako grubo češljanje loše za kosu, a posebno kad je ona mokra.

Za osobe s kovrdžavom i talasastom kosom važi obrnuto. Svako ko je jednom pokušao da očešlja suvu kovrdžavu kosu, video je koliko je to teško i praktično nemoguće. Dermatolog kaže da češljanje mokre kovrdžave kose smanjuje mogućnost njenog lomljenja i oštećenja folikule dlake.

Takođe, stručnjaci objašnjavaju da briga o kosi započinje još prilikom tuširanja.

– Ne verujem u to da je raščešljavanje kose uvek nužno. Umesto toga, treba se fokusirati da je ne zapetljamo prilikom pranja i nanošenja regeneratora – pojašnjava triholog, dok stilistkinja dodaje da je kosu dobro raščešljati prstima jer je to nežniji način od korišćenja češlja.

Stručnjaci su složni u tome da je za osobe s ravnom kosom bolje da sačekaju da se kosa osuši i da zatim počnu da je raščešljavaju, dok je za kovrdžave najbolje raščešljati kosu pre nanošenja šampona, piše Byrdie.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar