Trepavice poput krila

„Oči su ogledalo duše“, veli stara izreka. Zaista, šminkanju očiju većina žena posvećuje najveću pažnju, koristeći se pri tom obiljem sredstava – senki, eyeliner-a, maskara. Poslednji rekvizit ujedno spada među ključne, dok mnogi makeup artisti smatraju da je maskara osnovno oružje u stvaranju dobre iluzije šminkanja.

U čemu je tajna četkice sa crnom bojom koja definitivno spada u najtraženije kozmetičke produkte svih vremena? Pre svega – u idealnoj mogućnosti isticanja: ništa ne daje veći kontrast, niti lepše obrubljuje prirodnu liniju oka od nekoliko veštih poteza kojima se stavlja maskara. Ponekad je dovoljno naneti je samu, bez propratnih efekata senki ili sjaja: time je oko nenametljivo istaknuto (uostalom, kao i pogled), te je postignut lep efekat bez preteranog i često banalnog „farbanja“ očiju.

Pri samom izboru maskare treba povesti računa o više stvari. Pre svega, korisno je odlučiti se za sigurniju varijantu – kupovina kvalitetne maskare garantuje u većoj meri zaštitu i zdravlje oka. Maskaru treba na vreme zameniti (znaci „kvarenja“ su loš miris ili suvoća). Takođe, treba povesti računa o vrsti maskare koja odgovara vašem tipu trepavica. Ponekad se desi da je osoba alergična na određene sastojke, te u tom slučaju treba odabrati hipoalergensku maskaru, bez dodatnih mirisa i po mogućnosti sa vitaminima i kondicionerom.

Prilikom nanošenja maskare nikako ne treba preterati sa količinom: ukoliko se pravilno rasporede, već će i jedan ili dva sloja biti sasvim dovoljni. Jednom namazane trepavice ne treba „popravljati“ novim slojevima maskare. Najbolje je sačekati da se maskara osuši, a onda (suvom) četkicom razdvojiti slepljene trepavice ili lagano ukloniti višak boje maramicom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.