U trendu

Trikovi iz životinjskog carstva

Slušali ste izraze "lukav kao lisica", "krvoločan kao vuk", "trapav kao medved"… Ti izrazi često predstavljaju predrasude o životinjama (recimo, medved nije ni najmanje trapav), međutim, kada se upotrebe, svi znamo na šta se misli. Ono čega se ređe setimo u vezi sa životinjama jeste to da pažljivim posmatranjem njihovog ponašanja možemo i sami dobiti neke veoma korisne ideje, recimo, kako da unapredimo svoju poslovnu strategiju, ili kakav bi nam stil rada odgovarao. Nadamo se da će vam ovaj tekst dati neke zanimljive ideje…
Lisica: lukava je i dosetljiva. Iskoristiće svaku, pa i najmanju, šansu koja joj se bude ukazala. Nasuprot njoj, "lenjivac" u firmi propustiće većinu šansi… ili bar tako izgleda svima – tromo i uspavano – a onda se desi da postigne veći uspeh od onih koji stalno jurcaju. Kako to? Objašnjenje je jednostavno: lenjivac uvek sledi isti kurs i ne skreće sa njega, dok njegove živahnije kolege stalno trčkaraju i menjaju strategije; time se brže troše dok se konstantno takmiče sa drugima.
Mrmot, simpatična životinjica: uvek je na oprezu, pa mu ništa ne promakne, a kada zaista zagusti, skloniće se na najbliže sigurno mesto. Neki smatraju da je napad najbolja odbrana, ali ne i onaj ko sledi strategiju ježa: kada u kancelariji zavladaju "ratni" uslovi, on će se povući bez borbe – a za svaki slučaj, "skupiće se u lopticu" i "isturiti bodlje", čime baš i neće postati primamljiv plen. Većina onih koji ga budu primetili zaključiće da je bolje ostaviti ga na miru i usredsrediti se na agresivnije protivnike. Postoje i ljudi kameleoni: oni se bez problema prilagođavaju i uklapaju u svaku situaciju. Skoro da i ne primetite da su tu.
Mnoge firme po strukturi liče na kokošinjac: postoji "petao", koji dominira i kome niko ništa ne sme da kaže, a kad se pojavi nova "koka", pa, nek mu se suprotstavi ako sme. "Lav" ima drugačiju strategiju: on neće preuzeti odgovornost za neuspeh, ali ako posao bude uspešno sklopljen, očekivaće da svi budu svesni njegovog "lavovskog" udela u tom uspehu. Njihova taktika je da oni sami ne moraju da budu najbolji, ali u njihovom "čoporu" (timu) mogu da rade samo najbolji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar