Tuga tokom praznika?

Ima onih koji se praznicima raduju, ali ima i onih koji ih provedu tugujući, i samo čekaju da se završe pa da im se život vrati u kakvu-takvu normalu. Ako i vi imate takvih problema, postoje neke stvari koje biste mogli da pokušate kako bi vam se raspoloženje popravilo.

Porodica: neke njihova porodica nervira, ali ima i onih koji uživaju u njihovom društvu, to im popravi raspoloženje – ako i vi spadate među takve, čak i ako duže vreme niste provodili praznike s roditeljima, posetite ih ove godine. Ponovno uspostavljanje lepih odnosa s onima koje duže vreme niste videli može jako pozitivno da utiče na raspoloženje.

Ako vam se nešto loše desilo i jednostavno ne možete da podnesete da budete sami kod kuće u toku praznika, idite nekud, makar na dan-dva. Promena okoline bi mogla da vam pomogne; nekada to bude baš ono što vam je potrebno da vas malo „podigne“. I fizičko vežbanje, bilo na putu, bilo dok ste kod kuće, poboljšava raspoloženje – način vežbanja odredite prema sopstvenim sklonostima i sposobnostima, već i šetnja je dobra.

Raščišćavanje: kraj godine je dobro vreme da pretresete ormane, fioke, sve gde držite stvari, i da odbacite ono što više ne koristite. Temeljno raščišćavanje neretko donese osećaj kao da vam je veliki teret spao s ramena, i osećate se primetno bolje – i još možete sebi da kažete da narednu godinu dočekujete bez gomile nepotrebnog đubreta.

Razmišljajte pozitivno. Mnogo lakše reći nego učiniti, znamo; ono što tu može da pomogne je da na list papira (bolje od pisanja na kompjuteru jer taj list dodirujete sve vreme i možete da ga držite u rukama) stavite bar 25 pozitivnih stvari o sebi. Sitnije stvari, krupnije stvari, nije bitno, glavno je da ih ima. Spisak okačite na vidljivo mesto, možete povremeno i da ga dopunite.

Udovoljite sebi. Setite se stvari koje volite a koje inače ne stižete da radite, ili ih branite same sebi jer nisu dobre za vas, i radite to tokom praznika, praznike proglasite vremenom za zadovoljstvo, i zabranite sebi da se osećate krivim zbog toga. Razmazite malo samu sebe, prijaće vam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.