U čemu izgledate vitkije, u čemu niže?

Česti su tekstovi o tome kako ćete vizuelno delovati u određenoj vrsti odeće. To su korisne informacije koje mogu da budu od pomoći – problem nastaje kada se te stvari postavljaju kao imperativ, kao da ste dužne i sebi i drugima da izgledate visoko i vitko, volele vi takvu odeću ili ne.

U crnoj odeći i uopšte odeći tamnih boja delovaćete vitkije. Ili, u odeći na uspravne pruge. Super, ali šta ako vi ne volite tamne boje? Ili ako vas uspravne pruge asociraju na robijaške uniforme, ili na pidžame kakve je nosio vaš pokojni deka – mnogo ste ga volele, nije to u pitanju, nego se u odeći koja vas asocira na pidžamu vašeg dede baš i ne osećate privlačno. Šta ako vi volite svetle, vedre, jarke boje? U toj tirkiznoj haljini možda nekome, zbog i inače krupne građe, delujete kao kit u tirkizu, ali vama je ta haljina predivna, u njoj ste nasmejane, pa zašto je ne biste nosile?

Ili, tri četvrt pantalone. Često ćete naći komentare o tome da vas one vizuelno skraćuju, pa da, shodno tome, dame koje su i inače sitne ne bi trebalo da ih nose ako ne žele da izgledaju patuljasto. Ali, šta ako vi baš takve pantalone volite, naročito po lepom vremenu? Da li morate da ih se odreknete ukoliko niste dovoljno visoke da budete profesionalne košarkašice? Naravno da ne.

Svakako, treba obratiti pažnju na dobar ukus. Dama koja je već baka, i izgleda kao baka, a oblači se kao tinejdžerka ili kao petogodišnja devojčica delovaće kao osoba lošeg ukusa. Ili dama koja po svaku cenu hoće da se „utegne“ u nešto tesno tako da viškovi „kipe“ na sve strane. Ili ona čija odeća za grad jedva da prekriva deo grudi i intimne delove, a i to što prekriva viri i „ispada“. Pravila dobrog ukusa ipak treba poštovati.

Međutim, ako se ne radi o tome, ako se radi o tome da nosite odeću koja vam je udobna i u kojoj se dobro osećate i čijim nošenjem ne kršite pravila dobrog ukusa, zašto ne biste? Pa šta ako neko smatra da u tim „šljampavim“ pantalonama izgledate vrećasto? Udobne su vam, dobro se u njima osećate, ne radite ništa nepristojno, vaša stvar.

Jedna od najbitnijih stavki prilikom biranja garderobe jeste da u njenom nošenju uživate, poklapalo se to s nekim tamo pravilima ili ne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.