U formi bez mnogo vežbanja (1)

Uz današnji način života, u kome je kalorična hrana lako dostupna a poslovi mnogih zahtevaju dugotrajno sedenje, nije mali broj dama koje su potpuno van forme. Ima ih koji predlažu naporno vežbanje u teretani, ali postoje lakši i zdraviji metodi od toga da ceo dan sedite, a onda "lipšete" od vežbanja.
Ukoliko imate automobil, nemojte poput ajkule kružiti čekajući da se oslobodi parking mesto najbliže vašem odredištu; parkirajte dalje i ostatak pređite pešice. Nije to baš tolika daljina. Umesto da koleginici iz iste zgrade pošaljete mejl, odnesite joj tekst. Imate psa koji vas "prošeta" svako veče? Vratite se zaobilaznim putem. Suština je da se setite svih onih načina koje imate da uštedite broj pređenih koraka – i da šetate malo više od toga. Ne mnogo više. Samo malo, svakog dana.
Iskoristite usputne prilike za malčice vežbanja. Dok sedite u automobilu ili se vozite javnim prevozom, i nastane gužva zbog koje ste zaglavljene, a predaleko je da otpešačite do posla (ako ste u automobilu, svakako da ne možete da ga ostavite nasred ulice zbog gužve), napregnite stomačne mišiće dok su vam leđa pritisnuta uz sedište, i tako 12 puta. Kod kuće, dok prelistavate časopis, sedite na pod i raširite noge u "V", to će koristiti unutrašnjim butnim mišićima. Nije obavezno da to radite svakog dana; kad se setite.
Vodite računa o stomačnim mišićima, jer su oni na sredini tela i drže vas u uspravnom (ili bar unekoliko podignutom) položaju. To ne znači da je neophodno uraditi dve stotine trbušnjaka dnevno i imati stomačne mišiće kao filmska zvezda; ujutro nekoliko puta ustanite i sedite, biće dovoljno da vam aktivira stomačne mišiće,
Koristiće i dizanje malih težina, između jednog i tri kilograma, naročito ako imate više od četrdeset godina. Ne morate da koristite tegove; i puni cegeri mogu da posluže. Nije neophodno dugotrajno vežbanje, nekoliko intenzivnih podizanja pomenute težine svakog dana biće dovoljno, a oduzeće vam manje od minuta dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.