U formi bez mnogo vežbanja (2)

Uz današnji način života, u kome je kalorična hrana lako dostupna a poslovi mnogih zahtevaju dugotrajno sedenje, nije mali broj dama koje su potpuno van forme. Ima ih koji predlažu naporno vežbanje u teretani, ali postoje lakši i zdraviji metodi od toga da ceo dan sedite, a onda "lipšete" od vežbanja.
Bicikl. Ukoliko imate priliku da negde idete peške ili biciklom umesto automobilom ili javnim prevozom, učinite to. Vožnja bicikla, ukoliko vam zbog neke bolesti nije zabranjena, drastično će doprineti vašem zdravlju. Ako je grad u kome živite dovoljno ravan da možete u njemu da vozite bicikl, i ako možete biciklom na posao bar kad je prijatno vreme, i imate gde da ostavite taj bicikl, blago vama! Biće vam zabavno, uživaćete i iznenadiće vas koliko je lako biti u formi.
Joga. Joga vežbe su izuzetno korisne i nisu prenaporne. Možete u početku ići na časove, dok ne naučite neke stvari pravilno da izvedete. Nakon toga, odaberite one delove joge koji vam fizički prijaju, pokrete i vežbe koji vam fizički prijaju, i možete ih izvoditi iz udobnosti sopstvenog doma – petnaest minuta do pola sata dnevno, ne nužno svakog dana, učiniće da se osećate sveže i sposobno koliko god obaveza i godina imale. Nije neophodna posebna oprema (da, postoji skupa prostirka za jogu, ali nije neophodna).
Ne izbegavajte stepenice. U redu, ići ćete liftom do osamnaestog sprata, ili ako nosite nešto teško, ili ako ste toliko bolesne da je penjanje stepenicama nemoguća misija. Ali, nemate ništa da nosite osim sopstvene težine, a na drugi sprat da idete liftom? Zašto? Stepenice, nekoliko puta dnevno, vaš su prijatelj, prijatelj vaše forme i vašeg dobrog zdravlja.
Malo više kretanja svakog dana i porcije hrane koje nisu preobilne, i neće vam biti potrebno nikakvo iscrpljivanje u teretani – postaće vam nejasno zašto je ljudima, ukoliko nemaju tešku hroničnu bolest, toliko teško da budu u nekakvoj formi kad to uopšte ne zahteva toliko napora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.