U koje voće spadate

U vašoj okolini postoje ljudi mršavi poput pritke, okruglasti, korpulentni, dečje konstitucije, obli, fragilni: čini vam se da su tipovi telesne građe bezbrojni. Neki bi, opet, prema obliku tela ljude izdelili na one savršenih mera, i ostale, pri čemu je ova druga kategorija kudikamo raznovrsnija.

Nauka na ovo pitanje daje drugačiji odgovor. Bez obzira na to da li ste mršavi, prosečne težine ili puniji, svakako spadate u jednu od dve kategorije telesne konstitucije zasnovane na kriterijumu raspoređivanja masnog tkiva: takozvani oblik jabuke i oblik kruške.

Ovaj slikoviti opis zapravo ne mora da vizuelno predstavlja oblik vašeg tela, posebno ukoliko ste prosečne/ispodprosečne težine. Međutim, u slučaju da se (ekstremno) ugojite, vaše telo bi počelo da podseća oblikom na jednu od dve pomenute voćke. U čemu je stvar? „Kruške“ akumuliraju masne naslage ispod struka – najviše na bokovima/butinama, dok je „jabukama“ kritična zona – iznad struka, u predelu stomaka (čuveni „pivski stomak“).

Klasifikacija telesnog oblika nije stvar estetike, već pitanje utvrđivanja predispozicija/rizika za određena oboljenja. Rezultati nekih istraživanja pokazuju da su osobe sa oblikom jabuke u većoj opasnosti od srčanog/moždanog udara. Drugi tvrde da ovaj oblik predstavlja predispoziciju i za različita srčana oboljenja, kao i starački dijabetes.

Savet doktora, u slučaju gojaznosti osoba ovakvog oblika tela glasi – smršajte! Naravno, uz sve preporuke za zdrav život, bez cigareta/alkohola, sa pravilnom ishranom i mnogo kretanja.

Ukoliko ste se pronašli u nekoj od kategorija, to nije razlog za paniku. Razmislite o svom stilu života i napravite mali „program“ zdravog življenja, a u međuvremenu – pojedite koju jabuku/krušku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.