U trendu

U pedesetim ćete razmišljati o propuštenom?

Strah je mnogih žena da će već u pedesetim biti „za staro gvožđe“, i da će od tada pa nadalje vreme uglavnom provoditi razmišljajući o tome šta su sve sanjale i šta su propustile da ostvare. Da li će i s vama tako biti jednom kad navršite pedesetu zavisi najviše od vas.

Pedeset godina uopšte nije toliko mnogo. Ukoliko vodite računa o načinu života, moguće je i tada biti dobrog zdravlja. Uz redovnu fizičku i mentalnu aktivnost ni mozak ne popušta, ne u većoj meri, tako da i dalje možete da učite nove stvari. A jednom kada dođe penzija i kada se deca osamostale, dobijate jako puno vremena – vremena koje ne morate trošiti tako što ćete se osećati usamljeno i kao da ste dobre još samo za pletenje džempera i čuvanje unučića, i žaliti zbog neostvarenih snova, već možete početi neke od tih snova i da ostvarujete.

Mnogo je toga što ljudi postižu i nakon pedesete. Neki i sa sedamdeset uče nove jezike. Sa šezdeset se ponovo udaju. Zdrava, fizički aktivna 70-godišnjakinja može u tim godinama da nauči da roni (mada je moguće da će morati da slaže za godine da bi je primili na kurs). Neki posle pedesete počinju da se bave pisanjem, slikanjem, nekom drugom umetnošću, neki upišu fakultet (da, kao studenti!), steknu novu diplomu i počnu da se bave nečim novim, neki upišu neki kurs pa im to pomogne da se bave nečim novim… Naravno, može tu da bude i korišćenja znanja koje već imate, a možda nešto od toga ranije niste imale prilike puno da koristite pa se nakon pedesete više bavite time i usavršavate u tome. Ili možete da putujete – to ne moraju biti skupa putovanja ni daleke destinacije, mnogo je onih koji u mlađim godinama čak ni sopstveni grad ne istraže, znaju samo kako da stignu do posla, nekoliko najbližih prodavnica i detetovog vrtića ili škole.

Pedesete nisu nikakav bauk. Jeste, nakon pedesetih život se menja, ali to što dolazi kasnije ne mora biti ispunjeno žaljenjem, neke od ranijih obaveza se okončavaju i ostavljaju vam vreme i energiju da se bavite onim čime odaberete – hoće li to biti žal za mlados’ ili nove radosti i nova istraživanja – na vama je da odlučite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.