U raljama praznika

Ne moramo se pozivati na psihologe, sociologe, statističke podatke… Iz iskustva znate da je vreme novogodišnjih i božićnih praznika period nespojivih suprotnosti. Zimski meseci prirodno su tmurni i sivi, a svuda oko vas šarene, okićene ulice, veselo neukusni izlozi i zarazne namenske melodije. S jedne strane veselje i radost, a sa druge nezanemarljiv broj onih koji iz godine u godinu pate od simptoma „božićnog bluza“. Dobro, stručnjaci upozoravaju na to da i rođendane ponekad prate slični simptomi, ali to nije tema ove priče.

Prvi uzrok je verovatno upravo ta opšta, objektivno nemotivisana euforija. Namćorasto se pitate zašto biste se posebno radovali jednog ili dva dana u godini, kad je ova Nova godina tek jedna u nizu, a ostalih 364 dana u godini živimo živote kako već umemo, po navici. Osećali božićne čarolije ili ne, pokušajte da na veselje drugih ne gledate maliciozno. Neka se igraju, kupuju prskalice i dekorativne sveće, nek vam daruju poklone. U poklonima i čestitkama ne tražite skrivene namere („a tokom cele godine ne sete se ni telefon da okrenu, licemeri!“), već ih shvatite upravo onakvim kakvi jesu – neka su i izazvani novogodišnjim folklorom, ipak su znak pažnje.

Drugi mogući razlog su pripreme i planiranje proslave. Izluđuje vas to što ne možete da se usaglasite, jer… Jovana ne podnosi Gorana, a Milica se nigde ne pojavljuje bez svoje nadobudne prijateljice Irene koja vam uvek upropasti žurke. Nervirate se, jer će se u omiljenom džez klubu oko ponoći čuti trubači i neki nepoznat svet skočiće na stolove, na trgovima se osećate kao na bojnom polju i gledate da u jednom komadu stignete do bezbednog utočišta. I ovoga puta posegnite za proverenim rešenjem – odlučite se za najluđu noć u kojoj neće biti neprijatnih audio-vizuelnih iznenađenja, pa makar to bio doček (peti u nizu) u istom prostoru, uz zvuke omiljenog muzičkog pravca; ili za intimnu varijantu – dočekajte ponoć u najužem mogućem krugu.

A treći razlog, verovatno i najčešći, jeste svođenje računa. Čime god da je objektivno obeležena protekla godina, kada se podvuče crta, uvek se može pronaći nešto zbog čega biste se osećali loše. I obrnuto, samo je pitanje da li to želite da vidite. Već poznata priča o polupunoj ili polupraznoj čaši. Možda je rešenje naprosto ne razmišljati o bilansima, ne zamarati se onim što je (ipak) prošlo. Ne ubeđujte sebe u to da i naredna godina mora biti slična prošloj. To ne znate. Stoga se opustite i ne budite fatalista kada je reč o zimskim praznicima. Novogodišnje veče je tu, hteli vi to ili ne. I proći će. Do narednog decembra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.