U trendu

Ubrzati varenje

Česta ženska muka su naslage na stomaku, a kada ste pretrpane obavezama, ko će još i da pazi da u toku posla kupi posni sendvič u integralnoj kifli umesto onog sa slasnijim sastojcima, u beloj kifli (i to pod pretpostavkom da u blizini radnog mesta uopšte imate dostupnu zdravu hranu), ko će još i da vežba kada ste ionako preumorne… Onda skupite snagu i za vežbanje i počnete da pazite šta jedete (ako je neophodno, za ručak na poslu nosite hranu od kuće) i nestrpljive ste da vidite rezultate – a naslage na stomaku stoje. Nikako da se istope, bez obzira na to koliko vežbale i koliko rigoroznu dijetu držale. Zvuči poznato?
Ako je odgovor potvrdan, moguće je da se radi o problemu za čije vam rešavanje ne mogu pomoći vežbanje niti dijeta. Ovo ne znači da se treba vratiti nezdravom režimu ishrane niti da treba zanemariti sport na koji ste napokon uspele da se naterate da idete i koji vam prija, ali da biste problem rešile, moguće je da će vam biti potrebno još nešto.
Naime, kada stomačić uporno ostaje uprkos redukcionoj dijeti i sportu, moguće je da se radi o usporenom varenju. Tada stomak ostaje nadut, bez obzira na to šta vi radile da ga "smaknete". Kako se s tim izlazi na kraj, izuzev upotrebom laksativa (što ne bi trebalo činiti na duže staze)? Uvođenjem više vlaknastih materija u ishranu. Vlaknaste materije ubrzavaju proces varenja, to jest, izbacivanja viška iz digestivnog trakta, a ima ih u zemičkama s punim zrnom, povrću i musliju.
Ono što takođe pomaže u ovakvim slučajevima jeste unošenje dovoljno tečnosti – potrebno je otprilike oko litar i po tečnosti dnevno (voda, voćni ili biljni čajevi; računa se i tečnost koju unesete putem hrane). Ukoliko se ne bavite sportom, pokušajte makar da svakog dana prošetate i da koristite stepenice umesto lifta – varenje je praktično nemoguće pokrenuti ako se uopšte ne krećete.
Ukratko: namirnice bogate vlaknima, dovoljno tečnosti i koliko-toliko kretanja i trebalo bi da vaš naduveni stomačić vrlo brzo prestane da bude takav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.