Učenje na raspustu

Klincima je raspust vreme za zabavu i uživanje, i njihovi roditelji se obično slažu s tim da dete treba da se odmori od školskih obaveza – a opet, žele i da im dete i u toku raspusta ponešto nauči. Ovo nije teško ostvariti, i to bez opterećivanja deteta – samo treba učenje predstaviti kao igru.
Recimo, vaše dete voli životinje. Možete ga povesti u zoo-vrt ili u prirodnjački muzej (samo, molimo vas, nemojte biti poput onih roditelja koji detetu pokažu leoparda i kažu mu da je to tigar, iako na kavezu lepo piše o kojoj se životinji radi – primer nije izmišljen!). Ne treba, naravno, očekivati od deteta da hvata beleške, ali će svakako nešto naučiti iz takvih poseta. Ili, možete ga odvesti u neki drugi muzej, u skladu s njegovim interesovanjima i uzrastom. Možete se i igrati turista u sopstvenom gradu, pa mu pričati o raznim interesantnim objektima u gradu i njihovoj istoriji (i ovo, naravno, u skladu s uzrastom i interesovanjem deteta). Pre posete bilo čemu možete podstaći dete da u nekoj enciklopediji ili preko Interneta potraži informacije o onome što ga zanima; recimo, o omiljenim životinjama. Tu su i izleti – pored toga što ćete se zabaviti, recite detetu ponešto o biljkama koje vidi (ako ne znate ništa o tome, pre izleta informacije potražite preko Interneta), o okolini, može i o načinima zaštite životne okoline. Naravno, onoliko koliko dete može da razume i u količini koja mu neće biti dosadna.
Čitanje: uvek korisno, jer razvija maštu vašeg deteta, obogaćuje mu rečnik i može da ga zainteresuje za nove oblasti. Čak i ako vaše dete ne voli da čita, možete pokušati sa stripovima ili dečjim magazinima. Dete se ne odvaja od kompjutera? Nabavite mu neki edukativni softver koji lepo izgleda, pa mu predložite da se zanima i time.
U toku leta obično postoje i letnje radionice, kampovi za decu, prilika da kroz igru i zabavu ponešto i nauče ili da se bave sportskim aktivnostima. Bilo bi dobro da dete pohađa nešto slično, ako za to ima mogućnosti. A možete se raspitati i o humanitarnim akcijama i uzeti učešće u njima, onoliko koliko vam vreme dopušta – na taj način sopstvenim primerom pokazujete detetu da treba pomagati drugim ljudima.
Da ne bude zabune, sve navedeno ne znači da dete treba i u toku leta zatrpati obavezama – radi njegovog pravilnog razvoja, neophodno je da mu ostane vremena i za dokolicu, kao i vreme kada će samo birati šta radi. Ipak, uz malo kreativnosti, moguće je mozak vašeg mališana uposliti i tokom letovanja, tako da to detetu ne smeta – malo koje dete će prihvatiti da na raspustu vežba mrsku mu matematiku (osim ako mora zbog popravnog), ali se neće buniti da nauči nešto što ga ionako interesuje i što može da nauči kroz igru, na zanimljiv način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.