U trendu

Učtivo otići ranije

U vreme kada su ljudi sve više otuđeni, divno je da neko uopšte hoće da napravi okupljanje u svom domu i pozove goste. Ali, i dalje je moguće da vi iz nekog razloga ne možete dugo da se zadržite na tom okupljanju – a nemate ni najmanju želju da se ponesete nepristojno, da izgleda kao da ste pobegle iz dosade.
Ukoliko unapred znate da ćete morati da odete ranije, što pre to javite svojim domaćinima, kako se ne bi uvredili kad odete i kako ne bi pomislili da nešto nije u redu kad tako rano "bežite". Kad dođe vreme za odlazak, pozdravite se sa sagovornicima, a zatim potražite i domaćine. Zahvalite im se na pozivu, istaknite neki lep detalj s okupljanja koji vam se naročito dopao i pozdravite se i s njima. Lepo bi bilo da ih pozovete i sledećeg dana, kako biste im se još jednom zahvalile na prijatno provedenoj večeri. To i inače nije loš postupak, i lep je gest, a ako odlazite ranije, još će i više da znači.
Nekada se desi da usred okupljanja ispadne da morate rano da odete. Kakav bi tada bio postupak zavisi od veličine okupljanja. Ako je prisutna velika grupa ljudi, potražite domaćine, pružite im dobar razlog zbog kojeg odlazite rano i posle toga diskretno napustite okupljanje. Ukoliko se radi o maloj grupi ljudi, pristojnost nalaže da ostanete i nakon deserta, nekih pola sata, izuzev ako se zaista radi o nečemu neodložnom, poput povređenog deteta. Nije ništa baš toliko hitno, ali svejedno želite rano da odete? Možete se pretvarati da vam je stigla SMS poruka s novostima zbog kojih morate da idete odmah sad. Takvom postupku ipak ne bi trebalo prečesto pribegavati, jer je rani odlazak bez dobrog razloga uvreda ne samo za domaćine već i za druge goste.
Lepo se provedite u gostima!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.