U trendu

Udobniji odlazak u WC

„Devojčice i dečaci se razlikuju po tome što one piške sedeći, a oni – stojeći“. Ova ljupka maksima, kojom su se mnogi poslužili da bi deci objasnili razliku između dva pola, možda uskoro postaje anahrona. Da, dobro ste čuli – žene mogu da uriniraju i dok stoje.

Anatomski, mnogi argumenti ne idu tome u prilog (reći će mnogi ljubomorni muškarci). Problem, međutim, nije u samoj činjenici stajanja, odnosno sedenja, već u tome što je u određenim situacijama (kampovanje, žurba, nošenje pantalona) lakše obaviti taj fiziološki čin stojeći. Nadalje, dosadno svlačenje i naporno čučanje u uslovima ne odviše čistog javnog WC-a mogu da predstavljaju stres i napor.

Da bi svi navedeni problemi bili uklonjeni, neke žene su se potrudile da osmisle tehniku „uspravnog uriniranja“. Ova tehnika nije komplikovana i relativno se lako uvežbava – dovoljno je da probate nekoliko puta prilikom tuširanja.

Osnovu svega predstavlja usmeravanje mlaza mokraće tako da, dok stojite, mlaz ne ide uz noge, a ujedno i ne okvasi veš ili pantalone koje nosite. To se izvodi manuelno, širenjem i podizanjem dela ženske anatomije poznatog kao labia minoris. Ukoliko ne želite da to činite ručno, ili niste u poziciji da operete ruke, postoje i pomagala, poput spravice pod nazivom TravelMate, čiji su tvorci 2001. godine osvojili prestižnu Medical Device Excellence Award.

Mnoge žene su isprobale ovu tehniku, a neke su, između varijante sedenja i stajanja, definitivno odabrale ovu drugu. Kada se osnove tehnike usvoje, na red dolaze razni trikovi za usavršavanje veštine: pominje se pritisak ruke na donjem delu abdomena, kontrolisano pojačavanje mlaza stezanjem mišića…

Korisno ili skandalozno, uriniranje stojeći je de facto postalo deo ženskog repertoara. Suštinski, nije u pitanju osvajanje „muške teritorije“, već zabava: mogućnosti su svakako veće, počev od ispisivanja sopstvenog imena na snegu, do određenih takmičarskih varijanti. Najzad, ukoliko se žene odluče da sa sitting pređu na permanentu standing varijantu, problem odvojenih WC-a biće jednom zasvagda rešen!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.