U trendu

Ukloniti zadah iz usta (2)

Jedan od najneprijatnijih mirisa je onaj kada se nekome oseća iz usta. Nekada se tu radi o nedostatku higijene, a nekad i o ozbiljnom zdravstvenom problemu – šta god da je u pitanju, zadah iz usta ne bi trebalo zanemariti, pa evo kako da s tim izađete na kraj.
Kad god osetite da vam se prave naslage na zubima ili jeziku, četkicom i pastom temeljno očistite usnu šupljinu – dvaput dnevno je preporučeni minimum, ne ideal. Ne zaboravite ni na čišćenje koncem, ili bar na upotrebu čačkalice, jer kada komadić hrane ostane zaglavljen među zubima, vrlo brzo truli, pa se tu namnože bakterije, a jedna od posledica je i zadah iz usta – to je bukvalno kao da imate minijaturnu deponiju u ustima.
Svakog dana beležite šta ste sve unele u usta. To se odnosi na sve što pojedete i popijete, kao i na sve lekove, vitaminske i druge preparate koje uzimate. Ovo će vam naročito pomoći ukoliko zadah iz usta ostane i nakon što ste počele redovno i temeljno da čistite usnu šupljinu. Ponesite te beleške zubaru tokom sledeće posete i raspitajte se šta bi od toga moglo da uzrokuje zadah.
Nemojte samo da prihvatite da se, eto, vama stravično oseća iz usta, tako je to, ništa vi tu ne možete. Sa zadahom iz usta je moguće izboriti se – i ne samo moguće već i neophodno. Zadah iz usta nije samo velika neprijatnost i za vas i za sve one koji se zateknu u vašoj blizini a moraju povremeno da dišu, već može da bude i simptom bolesti koja se razvija i koju bi trebalo lečiti kako ne bi dovela do nečega znatno težeg (na primer, veliki broj srčanih problema je dentalnog porekla).
Nadamo se da vas nismo previše uplašili, ali važno je znati da je zadah iz usta neretko velik problem, ne samo svaki put kada se nađete u društvu, već može biti simptom nečega što bi vam moglo ugroziti život, pa ga nikako ne bi trebalo ignorisati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.