Ukrasite trpezu

Ako ste iskusna domaćica koja uživa u kuvanju i pravljenju pravih malih čarolija za ukućane, sigurno znate da je ambijent podjednako važan za ukusan obrok. Možda neke od nas i nisu baš majstori u kuhinji, ali vole lep aranžman na sredini stola. Na stolu ne mora uvek stajati cveće, iznenadite ukućane i goste malo drugačijim aranžmanom.

Artičoka, sa velikim brojem listova, liči na tropski cvet. A ako je iskoristite kao ukras na trpezi, uvek ima vremena da se nađe i u tanjiru. Za pravljenje ovakvog aranžmana treba vam:

  • oko 12 artičoka
  • dva-tri limuna
  • veliki listovi eukaliptusa, fikusa ili neke druge kućne biljke.

Naređajte artičoke piramidalno u plitku staklenu posudu. Praznine popunite limunom i listovima koje ste izabrali. Artičoke mogu da stoje kao dekoracija nekoliko dana, a onda ih spremite za jelo. Možete ih skuvati i poslužiti sa puterom i limunom, kao varivo.

Ako imate problema sa nalaženjem artičoka, možete trpezu ukrasiti aranžmanom od zelene salate i rotkvica. On je daleko kratkotrajniji, naravno. Korpa sa agrumima na centru stola uvek izgleda veselo i privlačno.

Ako imate malu decu koja vam se stalno vrzmaju oko nogu dok spremate slavu ili praznični ručak, evo malog saveta koji će biti od obostrane koristi. Dajte deci razno povrće: velike krompire, paprike, zelenu salatu, šargarepu, kupus i/ili cveklu i ostavite ih da čačkalicama prave oblike iz njihove mašte. Deci će biti zanimljivo da istražuju nove igračke i biće ponosni što i oni učestvuju u spremanju, a vi ćete moći na miru da nastavite svoje poslove. Kada završe svoja „remek-dela“, izložite ih na sredinu stola kao ukras, sigurno će svi biti zadovoljni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.