U trendu

Ulje od bundevinog semena

Često slušamo priče o zdravim i nezdravim uljima: te ovo ne valja zbog ovoga, a ono ne valja zbog onoga… Ono treće valja, ali je mnogo skupo… Da se i mi pridružimo toj priči, i to podacima o jednom manje poznatom ulju: ulju od bundevinog semena.

Ovo ulje nije nimalo egzotično, iz uvoza; premda sama biljka bundeve potiče iz Meksika, odakle su je Španci preneli u Evropu, to se dešavalo dosta davno, tako da se bundeva uzgaja i kod nas, a ulje od bundevinog semena proizvodi se u Vojvodini. Bundeva ima veoma visok sadržaj ulja u semenu (oko 50%), a u tom ulju se nalaze esencijalne masne kiseline koje naš organizam ne može da sintetiše. Pored ulja, ovo seme sadrži veliku količinu proteina, vitamina A, B1, B2, B6, C, D, E i K, kao i fosfora i cinka. Pošto je to hladno ceđeno ulje, svi ti sastojci se i zadržavaju prilikom prerade (važno je znati da je takvo ulje neophodno čuvati u tamnim flašama).

Ulje od bundevinog semena ne sadrži holesterol, a štiti organizam od infekcija, jača imunološki sistem, štiti srce i krvne sudove. Ima i lekovit učinak kod mnogih već postojećih oboljenja: povišenog krvnog pritiska, oboljenja srca, smetnji pri mokrenju kod uvećane prostate, dijabetesa, reumatizma, osteoporoze, a pomaže i prilikom opekotina i različitih bolesti kože.

Sada se vi, kao praktične osobe, verovatno pitate: dobro, sve je to super – a za šta ovo ulje može da se upotrebi? Uz koja jela ide? Kao ispomoć organizmu, mogu se uzeti dve supene kašike dnevno, po jedna ujutro i uveče. U kulinarske svrhe ovo ulje ide dobro kao preliv za salate (sve), u kuvanim jelima od povrća, pirinča, pečuraka, testa i mesa, a koristi se i u pekarskoj industriji u spravljanju peciva i kolača.

Zdravo, korisno, široke primene; pored toga, ne mora da se uvozi, jer može sasvim lepo da se proizvede i kod nas, a nije ni preskupo. Koliko još čovek može da traži od jednog ulja?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.