Umesto pilule – flaster

Uvek aktuelna pitanja ženske kontracepcije ovih dana su ponovo u fokusu: do toga je dovela tržišna pojava kontraceptivnog „flastera“ – tračice sa odgovarajućom dozom hormona. Negde od sredine juna ovaj novitet se može dobiti preko recepta u Velikoj Britaniji, a proizvođači planiraju proširenje tržišta i na druge evropske zemlje.

Metod upotrebe je iznenađujuće jednostavan u odnosu na pilulu, koja se mora uzimati svakog dana u isto vreme. Treba zalepiti kontraceptivni flaster na donji deo stomaka, unutrašnju stranu butina ili nadlakticu. Jednom zalepljen flaster „otpušta“ odgovarajuću dozu estrogena i progesterona u krvotok, a treba ga zameniti na svakih nedelju dana. Nakon upotrebljene tri trake, sledi nedelja pred menstruaciju (ciklus je regulisan isto kao i prilikom upotrebe kontraceptivne pilule).

Pored toga što obavezu treba regulisati jednom nedeljno, prednost kontraceptivnog flastera je i to što hormoni idu direktno u krvotok, za razliku od pilule, koja prvo prolazi kroz digestivni sistem. To znači da u slučaju mučnine, povraćanja ili dijareje, kontraceptivna zaštita i dalje važi.

Sa druge strane, proizvođači tvrde da upotreba flastera ima iste propratne efekte kao i pilula: moguća je blaga mučnina ili pojačana osetljivost grudi. Pored toga, ovo sredstvo spada u grupu sličnih, kao što su kontraceptivni implant (koji traje nekoliko godina) ili vaginalni prsten, koji funkcioniše po sličnom principu i koji se postavlja jednom mesečno.

Produkt se pojavio pod generičkim imenom Evra (u Britaniji) i Orto-evra (u Americi). Dosadašnja iskustva žena koje su se opredelile za ovaj vid kontracepcije pokazala su da je u velikoj meri pouzdan, upravo usled lakoće i efikasnosti upotrebe. Za one zaboravne, kojima je upotreba pilule ponekad prilično stresna (samo jedno izostajanje znatno smanjuje sigurnost), kontraceptivni flaster je, možda, pravo rešenje. Naravno, uz minimum brige o tome da se tračica slučajno ne odlepi, što je u slučaju ovog kontraceptivnog sredstva, kako izgleda, jedina mana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.