Umetnost navigacije (2)

Poznato je da se životinje dobro snalaze u prostoru zato što koriste svoja čula na senzitivniji način nego čovek. Upravo to vam treba: morate naučiti da na efikasniji način posmatrate svet oko sebe. Na sreću, „produžetak“ naših zakržljalih čulnih sposobnosti omogućen je tehnološkim napretkom – na raspolaganju vam stoje raznorazne sprave i spravice. Krenimo od onih najjednostavnijih:

Kompas

Ova sprava vam svakako neće prišapnuti naziv ulice, kao ni tačne smernice za kretanje. Neće vas obavestiti ni o razdaljinama, ali će vam dati precizno obaveštenje o smeru u kojem se krećete. To znači da se unapred morate obavestiti o (geografskom) položaju mesta u koje ste se uputili, posebno ako putujete. Mnogi savremeni automobili (nedostižan san na Balkanu) imaju ugrađen mali digitalni kompas, koji vas sve vreme upozorava na promenu pravca i smera.

Mapa

One su uživanje za ljubitelje. Za „nesnađene“ ponekad mogu da predstavljaju pravo mučenje, ali uz malo truda i vežbe postaju korisno sredstvo orijentacije. Mapu uvek treba imati sa sobom na putu. Korisno je nabaviti razne tipove mapa i planova – za početak, možete sebe častiti planom grada u kojem živite. Danas postoje interaktivne mape, kao i veb-sajtovi na kojima možete pronaći iscrpan opis smernica u kretanju ka željenoj destinaciji (jedan od najboljih je www.MapQuest.com).

PDA

Personal Digital Assistant je veoma simpatičan mali kompjuter. U našim krajevima, nažalost, još nije u čestoj upotrebi, ali svakako predstavlja dobru investiciju i može da obavlja razne funkcije. Prosečan korisnik na zapadu uglavnom koristi PDA za igrice ili zapisivanje telefonskih brojeva: malo njih zna da postoji specijalan softver za navigaciju. Cena – prava sitnica, što vas ne ometa u sanjarenju i intenzivnoj štednji radi kupovine ovog digitalnog čudovištanca.

GPS

Ova ljupka skraćenica dolazi od Global Positioning System. To je digitalna sprava koja u svakom trenutku precizno locira vaš položaj po principu povezivanja sa satelitom. Veoma je korisna ukoliko planirate karijeru svetskog putnika (ili, manje verovatno, pilota). Problem: u lokalnoj sredini mogu vas proglasiti za špijuna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.