Umetnost od otpadaka

Iako često kapriciozna, ohola i elitistička, njeno veličanstvo moda ume ponekad da se spusti sa nebeskih visina i zaista postane dragocena ispomoć u svakodnevnom životu. Primer za to je jedan sjajan projekat koji se odvija u Južnoafričkoj Republici, i u kojem učestvuju brojne (siromašne) žene. Cela ideja njihovog angažmana veoma je jednostavna: one od iskorišćenih plastičnih kesa pletu predivne šešire i kape, torbe i druge modne artikle, koji se potom prodaju širom sveta.

Začetnica celokupnog projekta je osoba po imenu Dženi Kirkland, koja je inicijalno okupila 132 žene iz Obanjeni zajednice u oblasti Kwazulu-Natal. Pored toga što zaista prave prelepe predmete i usavršavaju svoju veštinu, ove žene sada zarađuju dovoljno para da mogu da izdržavaju sopstvenu porodicu, ili priušte školovanje svojoj deci. To je za njih, bez sumnje, veliki napredak, jer im, pored osvojene samostalnosti i samopouzdanja, i sam životni standard biva značajno poboljšan.

Kirklandova, koja je započela celu priču, ne ostvaruje nikakav finansijski profit – za nju je najveća nagrada egzistencijalno ostvarenje ovih žena, njihova radost i spremnost da se dodatno edukuju. Naime, 10% celokupnog prihoda projekta odlazi u fond programa za opismenjavanje odraslih, koji je do sada završila 41 žena.

Sami predmeti – kape, torbe i korpe živih boja, postaju polako sve popularniji, čak i „preko okeana“. Zemlje poput Kanade ili Poljske postaju zainteresovane za ove unikatne ručne radove, dodatno stimulišući kreativnost učesnica projekta, koje se, po rečima njihove „duhovne učiteljice“, osećaju kao da su konačno deo XXI veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.