Uredne i čiste i kad vas niko ne gleda

Nije mali broj onih koji su skloni tome da se doteraju i da se lepo ponašaju samo onda kada će izaći iz kuće i kada će očekivati da budu viđeni. A to je čisto foliranje – pristojna, čista, uredna osoba uvek će biti takva, ne samo kada je neko gleda.
Primera ima dosta. Oni koji operu zube samo kada treba da izađu iz kuće (mada je i to bolje nego da ih ne peru uopšte). Žene koje depilaciju smatraju higijenom, a depiliraju se samo leti, kao i za praznike, jer će tada nositi suknje pa će malje na nogama biti vidljive. Starije žene koje slabo i izlaze, sem kod lekara, i istuširaju se samo onda kad treba da idu kod doktora. Istuširaju se u nedelju uveče, jer u ponedeljak idu na posao, a ceo vikend provedu bez pranja, ma kakve vrućine bile. Kod kuće će biti u prljavoj odeći, s prljavim noktima, neće se ustezati da puštaju gasove, čačkaju nos, mrzeće ih da se umiju… Mogućih primera ima zaista puno, kao i onih koji se na neki ili nekoliko opisanih načina ponašaju.
A to onda znači da je ono kakvim se prikazuju kad izađu najobičnije foliranje, i to će se i videti, onda kad im se nešto omakne, kad im izleti. Tih "izletanja" će biti s vremena na vreme sasvim dovoljno da oni koji ih vide više nego jednom shvate istinu. Nije da će oni koji shvate istinu nešto reći, ne ako su pristojni – svakako imaju i pametnija posla – ali će videti. Maska će pasti.
Higijena se održava sebe i svog zdravlja radi, ne zbog onoga što bi ljudi mogli da kažu. U čistu, urednu i lepu odeću oblačimo se opet zbog sebe, jer uživamo u tome. Pokreti su nam elegantni najpre jer mi u tome uživamo, uživamo u mekim, gipkim, ženstvenim pokretima koje nam naše telo omogućuje. Uopšte se ne radi o tome šta će svet – onaj koji nema pametnija posla nego da prati svaki naš pokret – da kaže. Radi se o nama. O tome da li smo mi zaista čiste i uredne, da li se pristojno ponašamo, ili se foliramo.
A za one kojima je stalo do onoga što se vidi sa strane, pa, vidi se. Niko ne može večito i dosledno da se folira. Vidi se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.