U trendu

Urinirate li pod tušem: To uopšte nije bezazlena navika

Žene pod tušem rade mnoge stvari, od pranja kose do brijanja nogu, pa čak vrše i malu nuždu. Ipak, jedna lekarka je otkrila zbog čega to nije dobra ideja, a njeni razlozi čak nemaju veze s higijenom.

Lekarka je postala viralna na TikToku nakon što je podelila video u kojem objašnjava zašto nije dobra ideja mokriti pod tušem ako ste žena i postoji nekoliko razloga zašto to ne bi trebalo da se radi.

@scrambledjam

Reply to @gwas007 why you shouldn’t pee in the shower (probably part 1 of multiple?) #learnontiktok #tiktokpartner

♬ Similar Sensation (Instrumental) – BLVKSHP

U videu koji je od tada sakupio više od 28.000 lajkova, dr. Ališa Džefri-Tomas kaže da ne savetuje mokrenje pod tušem, jer svaki put kad to uradite (jednako kao i kad pustite da voda teče iz slavine dok idete u toalet), mozak počinje da uspostavlja vezu mokrenja sa zvukom tekuće vode.

Želimo da izbegnemo uvežbavanje naše bešike da povezuje određene signale s željom za mokrenjem. U ovom slučaju, zvuk vode iz tuša s malom nuždom. To se često može pretvoriti u to da vas i drugi zvukovi tekuće vode (na primer, kada perete ruke ili posuđe) teraju da idete u WC, što će potrebu za mokrenjem učiniti češćom. Stoga uriniranje pod tušem može uticati na naše aktivnosti jer nas bešika češće tera da prekidamo to što radimo i jurimo u WC. A sigurno ne želimo da trčimo u toalet na svaki zvuk tečenja vode.

Drugi razlog zašto se uriniranje pod tušem ne preporučuje, kaže ona, ima veze sa stavom koji zauzimaju žene pri tome. Ženska anatomija nije predodređena za obavljanje nužde stojeći. Detaljno opisuje da mokrenje dok stojte ne dopušta da se karlično dno pravilno opusti, što može rezultirati time da oštetite karlicu, a i naposletku, urinirate po svojim nogama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.