U trendu

Usamljene jer radite od kuće (1)

Rad iz udobnosti sopstvenog doma može da deluje kao sjajna ideja. To neretko i jeste, samo što može da dovede do osećanja usamljenosti, jer vam prilično smanji kontakt s drugim ljudima, kao i izlazak iz kuće. S time je moguće izboriti se.

Rad iz sopstvenog stana: nema odlaska na posao po lošem vremenu, same određujete sebi satnicu; ako vam se tako prohte, možete posao da obavljate i u pidžami ili bade mantilu… Deluje udobno, ukoliko ste u stanju da se organizujete i da zaista obavite posao i onda kad niste pod budnim okom šefa i kolega. Ali, pošto ne idete na posao, manje izlazite iz kuće; pošto radite od kuće ne viđate se sa kolegama niti razgovarate sa njima… Može da deluje usamljeno.

Može da pomogne ukoliko nađete slične sebi. Kod kuće ste, za kompjuterom ste, iskoristite to! Koji god posao da obavljate od kuće, vrlo je verovatno da postoji jedan ili više sajtova koji su posvećeni toj vrsti posla, moguće i sa sopstvenim forumom. S tim ljudima, koji se bave sličnim kao i vi, možete onda da se povežete, da jedni drugima budete podrška, razmenite iskustva… Može da posluži kao početak.

Ukoliko u vašoj okolini postoji profesionalna organizacija onih koji se bave sličnim kao i vi, pridružite se toj organizaciji! Tako ćete steći nove kontakte, verovatno dobiti i nove ideje, a mogle biste i da steknete nove prijatelje. Ukoliko se organizuju nekakvi sastanci, posećujte ih – tako se i dalje bavite svojim poslom, a istovremeno ste među ljudima.

Redovno koristite i telefon i elektronsku poštu kako biste ostale u kontaktu s kolegama i prijateljima. I, još i važnije: kad god imate priliku, viđajte se s njima uživo. Nemojte da vas mrzi. To će vam mnogo pomoći da se ne osećate usamljeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.