Usamljene jer radite od kuće (2)

Rad od kuće svakako ima prednosti, ukoliko ste zasta u stanju da radite na taj način. Problem je što vas može izolovati od drugih i učiniti da se osećate jako usamljeno. Juče smo dali neke predloge kako s tim da izađete na kraj, a danas dajemo još neke.

Možete da osnujete sopstvenu grupu za podršku za one koji se bave sličnim poslom kao i vi, ili već nekim poslom koji rade od kuće, ukoliko takva grupa već ne postoji. Možete jedni drugima da budete podrška, i da se povremeno nalazite kako biste razmenili ideje i jednostavno pričali jedni s drugima. Možete i da pozovete prijatelje koji rade od kuće, ako imate takvih, pa da se povremeno sastajete s njima.

Ako za to imate priliku, možete pokušati da radite i van kuće. Recimo, ponesete laptop (pod pretpostavkom da ga imate i da na njemu obavljate posao), i smestite se negde gde ima ljudi. I, naravno, gde nije verovatno da bi vam neko ciglom razbio glavu kako bi vam ukrao taj laptop.

Svakog dana izađite iz kuće. Makar da se prošetate, i da odete u prodavnicu po namirnice. Po potrebi, i da obavite razne druge stvari koje ne možete da obavite od kuće, a još je i bolje ako se vidite s nekom dragom osobom. Čak i bez tog viđenja, puno će pomoći to što izađete iz kuće, na sunce i svež vazduh, i malo promenite okruženje.

Još neki detalji: kao jedno, setite se da ima puno ljudi koji, kao i vi, rade od kuće. Niste jedine koje se osećaju usamljeno zbog toga. Takođe, setite se onih koje znate, ili upoznajte takve, koji su bar neko vreme radili od kuće, razgovarajte s njima, pitajte ih kako su oni s time izlazili na kraj. I, mada je veoma važno da ostanete u kontaktu sa živim ljudskim bićima, ne samo s ekranom svog kompjutera, setite se da posao koji radite ipak treba obaviti.

Posebno obratite pažnju na internet forume i četovanje – idealno je da ih uopšte ne koristite dok ne obavite posao, jer bi inače toliko mogli da vas odvuku od posla da ne uradite ništa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.