Usamljene za praznik?

I pored svih napora savremenih žena, i dalje egzistira kliše o usamljenoj ženi u prazničnoj sezoni. Ta žena, od svih napuštena, provodi praznik sama u svom domu.

Obučena u kućni ogrtač, ona sedi pred televizorom gledajući zamorno dosadan novogodišnji program dok guta ogromne količine sladoleda od čokolade. Već nam se svima pojavljuje pred očima slika iz filma „Dnevnik Bridžit Džons“, kad Rene Zelveger nabacuje poslednje kilograme pre nego pukne zajedno sa svojim flanelskim bade-mantilom. I sve se to dešava dok najlepši period u godini prolazi bez njenog prisustva.

Za to vreme, njene daleko srećnije i lepše drugarice šetaju se prelepim zimskim prostranstvima ruku pod ruku sa svojim savršenim mladićima u toplim šetlandskim džemperima, ili sede pored cvrčeće vatrice ugodno smeštene pored svojih savršenih muževa i zlatnih retrivera. One uživaju u radostima praznika dok njihove usamljene drugarice trunu u svojim prohladnim stanovima sanjareći o novogodišnjoj igranci.

Ok, sad malo povratka u realnost. Jedino gore od ove stereotipne slike usamljene žene žrtve, jesu oni isprazni članci u žućkastoj ženskoj štampi, u kojima se takvim otužnim likovima podiže moral. „Nije sve tako crno, pomislite samo na toliko lepih stvari koje vas okružuju; mama, tata, pas…“ Nema potrebe za daljim podsećanjem, sve dobro znamo priče koje se iz godine u godinu ponavljaju. U inat onima koji nas teraju da se osećamo jadno jer sedimo na klupi dok parovi klizaju, pogledajmo situaciju iz daleko realnijeg ugla.

Počinjemo sa poslom, gde se žene bez partnera osećaju najlošije jer tu svi znaju sve i podrazumeva se, pričaju samo o njima.

  • Nemojte optrčavati oko stola na žurci u firmi, trpajući jelo i piće u sebe od čiste nervoze nadajući se da ćete najzad skupiti hrabrost da priđete onom simpatičnom dečku što radi na spratu iznad vašeg. Idite na žurku u firmi, što da ne. Besplatna hrana, otvoren bar, možda dobijete na lutriji neku zanimljivu stvarčicu, a ako budete raspoložene, možda ćete doći u povoljnu situaciju da flertujete sa onim simpatičnim dečkom što radi na spratu iznad vašeg.

  • Nemojte odbijati pozive prijatelja samo zato što će svi na partiju biti u paru. Nisu situacije uvek takve da biste se sigurno osećali kao peti točak.

  • Prihvatite tako odgovoran posao koji vam firma nudi svake godine kao što je kupovina paketića i osmišljavanje priredbe. Možda su oni pomislili na vas samo zato što nemate drugih obaveza, ali iskoristite tu ponudu na najbolji način. Stavite Deda Mrazovu kapicu i organizujte priredbu za malu decu. Ako vam ne stoji kapica, stavite onaj slatki rajf sa rogićima koji se ljuljaju. Niko ne može da odoli veselom šaljivdžiji.

    Nemojte dozvoliti da vam medijski iskonstruisana priča određuje novogodišnje raspoloženje. Izađite i dozvolite sebi da se lepo provedete.

    U narednom članku pozabavićemo se sledećom situacijom: vi kao žena trenutno bez stabilne veze ili muža idete u posetu porodici za praznik. Zašto li nam se opet svima ukazuje slika iz filma „Dnevnik Bridžit Džons“?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.