Usklađivanje životnih planova (2)

Početak svake dobre organizacije jeste pravilna raspodela poslova. Najgora situacija u kojoj možete da se nađete jeste haotična pretrpanost obavezama – stanje u kojem sasvim sigurno nećete ostvariti punu produktivnost. Da biste se izborili sa potencijalnim haosom, treba napraviti detaljan i sistematičan plan za svaki radni dan.

To ne predstavlja nikakav poseban napor: steknite naviku da svake večeri pred spavanje ispunite jednu stranicu u planeru spiskom svojih obaveza, prioritetima i zadacima. Potrudite se da tom prilikom racionalizujete svoje vreme. Nužno je, iako se čini da je to teško, da odredite sate koje ćete provesti sa porodicom, kao i vreme koje ćete posvetiti potrebama posla i ličnim trenucima. Dobar plan podrazumeva da postoji prostor za sve – i za decu, i za posao, ali i za vas.

Optimum „upotrebe“ vremena zahteva tačnost: pokušajte da ne kasnite i da svoje obaveze obavljate na vreme. U životu savremene i uspešne žene potrebno je da mala „mašinerija“ drugih ljudi funkcioniše kao ispomoć – imajte i njihovo vreme u vidu. Nemojte dopustiti da vas dete čeka u obdaništu ili da kasnite na posao zbog jutarnje sanjivosti. Umesto toga, realno procenite svoje mogućnosti i obaveze i delajte u skladu sa napravljenim planovima.

Pored svega, nikako ne smete izostaviti vreme posvećeno opuštanju i ličnim potrebama. Koliko god da je dan ispunjen obavezama, momenti uz knjigu, dobar film ili (najjednostavnije) u kadi prepunoj pene učiniće da se osetite bolje i da budete potpuno rešene da se uhvatite u koštac sa narednim danom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.