Uspešna karijera: možete i vi (1)

Kao i mnoge druge, želite da budete uspešna poslovna žena; ni najmanje vam se ne sviđa ideja da „argatujete“ za male pare. To ne znači da ste lenje; samo odbijate da „crkavate od posla“ za sitninu – ako radite, želite da znate i zašto radite, to jest, da imate adekvatne prihode. Samo, kako to postići? Treba da budete obrazovane (očigledno, jer morate znati šta radite), odlučne (jer vam niko ništa neće pokloniti), vredne, da znate šta želite (inače ćete lutati) i kako to da ostvarite (isti razlog kao i prethodna stavka). „Ma, sitnica“, gunđate. Zapravo, i nije baš toliko teško – izvodljivo je, u svakom slučaju.

Pošto veliki broj ljudi želi da zna kako se uspešno baviti poslom, sprovedena su istraživanja – ispitani su oni koji su u tome već uspeli, i analizirano je šta su tačno radili i kako su dospeli tu gde su (za slučaj koji nas zanima, žene na visokim, to jest, direktorskim položajima). Krenimo redom.

Za početak je, naravno, potrebno da dobijete posao. Za to su najvažniji dobro napisan CV (radna biografija), u suštini veoma formalan komad papira na kome se trudite da u najboljem mogućem svetlu prikažete sebe, svoje dosadašnje iskustvo, svoja znanja i sposobnosti. Uz radnu biografiju često se traži i pismo obrazloženja; ono je nešto manje formalno, ali veoma važno, jer se njime budućem poslodavcu predstavljate kao ličnost – a većini u principu uopšte nije svejedno sa kakvom osobom će raditi (gunđanje i cinizam ostavite kod kuće, nisu popularni u društvu). Onda dolazi i razgovor za posao, od koga najviše zavisi da li ćete dobiti posao ili ne (radna biografija i pismo obrazloženja služe tome da do tog razgovora uopšte dođe). Na razgovoru je najvažnije biti opušten; vaši potencijalni poslodavci upoznaju vas na tom razgovoru, saznaju detaljnije kakva ste osoba i procenjuju da li biste se uklopili u firmu, a to je i prilika za vas da saznate kakvi su vam budući poslodavci i da li uopšte želite da radite sa takvim ljudima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.