Uspešna karijera: možete i vi (2)

Koliko je vaš način oblačenja bitan za posao? Svakako je bitan, mada ne onako kako se uobičajeno smatra – nikom nije najvažnije da izgledate kao top-model (osim, naravno, ako ne pokušavate da budete top-model) već da imate sopstveni stil, da znate ko ste i da umete da se obučete u skladu s tim. Ukoliko se pojavite zapušteni i neuredni, sa masnom kosom i izgrizenim noktima, vaš potencijalni poslodavac će automatski zaključiti da ćete se i prema poslu odnositi kao i prema sebi, ili i gore; zbog toga je uredan i negovan izgled veoma bitan. Kratka suknja i visoke potpetice nisu neophodne; bitno je kako nosite to što nosite.

Dobro, dobili ste posao, šta dalje? Najbitnije je da budete svoji. Odredite sebi ciljeve, nađite način da ih ispunite i ispunjavajte ih. Bitno je da se stalno usavršavate, da ste uvek u toku sa najnovijim stvarima koje se zbivaju u vašoj oblasti. Zbog velikog broja poslova koje biste mogli izabrati, ovde je nemoguće dati određeniji savet od onog da budete svoji i dosledno sledite svoje principe – tako ćete najbrže stići do željenog cilja.

Bitno je da umete da „prodate sebe“, to jest, da umete da prikažete sebe u onakvom svetlu u kakvom želite. Oblačenje je i ovde bitno; od ljudi na određenom položaju očekuje se i određen (stereotipan) stil oblačenja. Ipak, ako ste samosvesna ličnost i umete da „nosite“ sebe, moći ćete da prođete sa mnogo toga.

Mnoge žene zanima da li privatni život mora da trpi zbog poslovnog. Istina je da niko nije natčovek, ali i to da se uz dobru organizaciju jako mnogo toga može postići. Uspešna karijera pospešiće i vaš privatan život samim tim što ćete biti zadovoljnije sobom, pa ćete to zadovoljstvo preneti i na porodicu. Pošto se sto hiljada stvari u toku jednog dana ipak ne mogu postići, bitno je da odredite prioritete i da ne zapostavite nijedan aspekt svog života na uštrb nečega drugog. Ako je potrebno da uzmete slobodan dan da biste pomogli detetu koje ima probleme, učinite to; posao vam sigurno neće propasti zbog jednog dana, a vašem detetu ste potrebni baš tad.

Moguće je. Život kakav sanjate jeste moguć. Ne preko noći, ali uz zasukane rukave, puno volje i odlučnosti, možete da učinite šta god poželite. Šta čekate?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.