Uspešna žena: gejša

U mnogim kulturama svojevremeno je postojala klasa žena koje nisu imale obavezu da se udaju, već su pravile društvo „moćnim“ muškarcima i zabavljale ih različitim veštinama. One su bile lepe, izuzetno obrazovane, najčešće talentovane za neku umetnost, i iznad svega – slobodne da biraju svog partnera. U staroj Grčkoj su ih nazivali hetere, u Japanu – gejše.

Danas se pojam hetere/gejše najčešće povezuje sa pružanjem seksualnih usluga. Ovo tumačenje je u velikoj meri pogrešno. Žene koje su se bavile ovom veštinom profesionalnih zabavljačica uživale su određene povlastice, i verovatno je da su time izazivale ljubomoru dela društva, ili bi ih druge „ispravne“ žene stigmatizovale kao prostitutke.

U slučaju gejše, uslov za dobijanje zvanja bilo je ne samo široko obrazovanje i elokvencija već i umeće pevanja, sviranja na više instrumenata (šamisen, tuzumi) i izvođenja tradicionalnih plesova. Da bi ovladale pomenutim veštinama, devojčice su kao male odvođene u takozvane maiko škole, gde su učile duži niz godina, da bi na kraju samo neke od njih postale prave gejše.

Istraživanja japanske kulture pokazuju da je slika gejše kakva postoji na Zapadu – našminkane, sofisticirane high-class prostitutke sasvim netačna. Prvi stranci koji su stupili na tle Japana nakon okončanja izolacije (Edo period) u stvari su pomešali dve društvene kategorije: gejše i devojke poznate kao Yu-u-jyo. Potonje su živele u delovima grada poznatim kao „četvrti za zabavu“: naravno – zabavu muškaraca. Među njima je, opet, postojala izdvojena klasa – Oiran. One su bile slične gejšama, budući obrazovane i prefinjenih manira. Oiran je imala pravo da odbije muškarca za kojeg proceni da nije dovoljno otmen/kulturan.

Sa druge strane, gejše su uživale pravo da se slobodno kreću, i bile visoko cenjene zbog svoje „veštine ugađanja“. Za objašnjenje ove razlike zanimljivi su sami nazivi: „gej“ znači „postignuće, izvođenje“, a „ša“ – „osoba“. Sa druge strane, „Yu-u“ se prevodi kao „igra“, dok „jyo“ znači „devojka“.

Razlika u značenju je jasna: zaboravite sliku gejše iz niskobudžetnih holivudskih filmova!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.