U trendu

Uzeti prezime ili ne

Za mnoge žene sam dan venčanja i sam čin venčanja, bilo u crkvi ili u opštini, predstavlja san koji sanjaju od malena. Retko koja devojka ne zna u kakvoj bi haljini bila, kakav veo bi nosila i kakva bi joj frizura bila. Prosto, sve bi bilo savršeno. Međutim, uvek se neki mali crv sumnje uvuče u tu priču o samom venčanju – šta je sa devojačkim prezimenom koje će preko dana nestati?

Mali je procenat žena koje posle venčanja odluče da zadrže svoje prezime i njima život onda postaje nalik paklu (osim ako nije u pitanju neka filmska ili muzička zvezda). Muškarci takve odluke ne mogu da razumeju, kao ni rođaci, prijatelji, pa skoro svi osim nje (mlade u belom) same.

Pa zar devojci nije dovoljno što se udala, što odlazi iz svoje kuće, postaje supruga i potom majka i još se od nje očekuje da „izbriše“ deo svog identiteta?

Nije u pitanju promena svih ličnih dokumenata nego saznanje da sada pripada drugome i da zbog poštovanja prema njegovoj porodici, imenu i zbog ljubavi uzima njegovo prezime. Možda joj se to prezime i ne sviđa, izgradila je „ime“ i svi je znaju pod njenim punim imenom i prezimenom. Šta da radi, da izmisli umetničko ime pa da joj nije stalo? Iako možda sada ovo zvuči smešno, to su samo neke nedoumice koje muče buduće mlade.

Ali ničega smešnijeg nema od dodavanja njegovog prezimena vašem. Vređate njega, sebe stavljate na prvo mesto i mislite da to što ste u braku ništa ne znači i da ste vi i dalje to „prvo prezime“, a njegovo ste dodali usput, i kad god zaželite možete ga ukloniti. Barem se tako njemu čini. Ili uzmite njegovo ili ostavite svoje.

U nekim zemljama ćete dobiti i neke prefikse ili sufikse vašem imenu, u nekim još dva prezimena, ili ime svoga oca, ali to je samo ako se udate za čoveka iz te zemlje.

Kod nas je još uvek u pitanju samo njegovo prezime i zašto praviti veliku buku oko toga. Vi ste ista osoba i taj ko vas traži (a ne zna da ste se udali) naći će vas ako vas baš to brine, vaša biografija je ista, vi ne možete ispariti jer biste time izbrisali i nekih dvadesetak i više godina koje su za vama.

Zar je bitno koje vam je prezime ako vi tog čoveka volite i želite da budete sa njim? Ne možete i jedno i drugo, da ste slobodni a da vam se na ruci sija prsten i da idete na medeni mesec. Vašu slobodu ne ograničava vaše prezime.

Zato počnite da vežbate vaš novi potpis i prihvatite to kao izazov, kao novi početak, jer upravo to i jeste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.