U trendu

Uživanje efikasnije nego cilj

U predlozima kako da motivišete sebe da istrajete u nečemu neretko se pominje kao dobra taktika da sebe podsećate na cilj koji pokušavate da postignete. Nekad je takvo podsećanje korisno, ali nekada je znatno efikasnije ako naučite da uživate u onome što radite.
Recimo, rešile ste da držite dijetu kako biste za tu-i-tu priliku mogle da uđete u omiljenu haljinu koja vam fenomenalno stoji. U dijeti istrajete, jer sebe podsećate na cilj – ali onda taj cilj ispunite, pojavite se u toj haljini na toj svečanosti, i kasnije se vratite starim navikama i ponovo ugojite. I onda zaključite da promena načina ishrane ne pomaže na duge staze, eto, vi ste pokušale, pomoglo je nakratko, pa ste se vratile na staro, ako ne i dodatno ugojile.
Umesto toga, možete pokušati da odaberete hranu u kojoj uživate, a koja je ipak zdravija i ne goji kao burek, slanina, čvarci i torte. Ravnomerna ishrana u kojoj su zastupljene sve vrste namirnica, s naglaskom na žitaricama (ne na belom brašnu), voću, povrću, ribi, belom mesu. U takvoj hrani ćete uživati i neće vam teško pasti promena. Zatim razmislite kako se osećate u vitkijem telu i u omiljenoj haljini. Uživate, zar ne? Nastavite da uživate. Neka vam uživanje bude motivacija.
Na taj način, ono što pokušavate da postignete prestaje da bude opterećenje. Prestaje da bude teška muka. Postaje uživanje i znatno je lakše istrajati u tome – ne samo za tu jednu priliku nego trajno.
Naravno, postoje situacije kada ovakva taktika ne može da se primeni, kada u onome što morate da uradite (a morate jer vam je život ugrožen) ne možete da pronađete nikakvo uživanje, to se mora otrpeti, i tako je kako je. Međutim, takve situacije baš i nisu česte – i u njima se nekako i istraje, kad znate da mora. U onome što nije "pod moranje" pronađite uživanje – biće efikasnije od nekog kratkoročnog cilja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.