U trendu

Uživanje u hobiju

Kada se spomene da je korisno imati neki hobi, ima dama koje se namršte na samu ideju. Kao da im nisu dovoljne obaveze na poslu i kod kuće, nego će nešto još i da dodaju! Međutim, hobi jeste koristan – i može vam napuniti baterije i dati vam snagu i volju da obavite i ono što vam se baš ne dopada, a mora se.
Zbog čega bi hobi bio toliko koristan? Zbog toga što ga birate same, prema svojim sklonostima – i ne prema tome hoće li vam doneti neku materijalnu dobit, pomoći vam da platite račune i slično. Naravno, može se desiti da se u hobiju toliko izveštite da na njemu možete i da zaradite, pa čak i da taj hobi pretvorite u svoju novu karijeru, ali s bavljenjem hobijem ne polazi se od te ideje. Polazi se od ideje da se bavite nečim što vama lično predstavlja zadovoljstvo, bez obzira na to da li je korisno za još nešto (kao što bi, recimo, ručni rad mogao kasnije da se prodaje).
I kakav bi taj hobi trebalo da bude? Uopšte nije bitno – dokle god vam se dopada i uživate u njemu. To može biti neki oblik kolekcionarstva (to što sakupljate ne mora imati neku naročitu materijalnu vrednost), oblik umetnosti (stvoreno delo ne mora biti umetnički vredno, važno je da uživate dok stvarate – slikanje, vajanje, fotografija, pisanje proze ili poezije…), a može, ako baš želite, da bude i nešto što ima praktičnu vrednost, kao što je pletenje, šivenje, izrada nakita od svega što vam padne šaka – taj se nakit kasnije može poklanjati ili prodavati. Može se raditi i o učenju različitih jezika, o nekom sportu (hobi Bila Gejtsa je golf)… Mogućnosti su zaista razne i zavise od vaših sklonosti, nekad i od finansija, kao i od vremena kojim raspolažete.
Za šta god da se opredelite, pokušajte da unapred odredite minimum vremena koje ćete posvetiti tom hobiju i obavestite one koji od vas stalno nešto očekuju (prvenstveno kod kuće, to se ne može uraditi na poslu) da će to vreme biti samo vaše. U iole razumnom okruženju trebalo bi da dobijete podršku – a onda možete početi s uživanjem u odabranom hobiju.
Nakon izvesnog vremena, kad se malčice uhodate, videćete da vas taj hobi zaista osvežava, da zahvaljujući njemu nemate osećaj da samo rmbačite i nimalo ne uživate – i da vam, iako bi nekome sa strane mogao izgledati kao obaveza koju ste nepotrebno natovarile sebi, zaista pomaže da napunite baterije i nađete snagu za ono što se mora uraditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.