U trendu

Uživati u neočekivanim gostima

Lepo je družiti se s ljudima, lepo je ići u goste, kao i primati goste – ali red nalaže da se gosti najave, ne samo da vam banu kad je njima zgodno. Ipak, ako gosti već naiđu a vi im otvorite vrata, nema svrhe nervirati se – pokušajte da uživate u toj situaciji.
Budite učtive. Niste ih pozvale, neučtivo je od njih što su došli nenajavljeni i nepozvani, ali ništa nećete popraviti time što ćete biti neljubazne, samo ćete se svi osetiti još više neprijatno. Kad ste im već otvorili vrata, pozovite ih i da uđu i učinite šta možete da se osete udobno (ovo pod pretpostavkom da niste usred nečega ili da upravo vi ne izlazite, ako je tako, izvinite se što ne možete da ih pozovete da uđu i pozovite ih da dođu nekom drugom prilikom – i da se prethodno najave).
Kad tako neočekivano banu, obično imaju nekakav razlog. Imaju nešto da kažu, ako ništa drugo, što znači da ne morate da smišljate način da ih zabavite – pustite da oni zabavljaju vas svojom pričom i čekajte da vam sami kažu zbog čega su došli. Moguće je da se ne radi o nepristojnosti, već o nečemu veoma hitnom što ih muči. U svakom slučaju, ako imaju nešto da kažu, učiniće to – vaše je da sačekate na to, onoliko koliko vam raspoloživo vreme dopušta.
Pošto su došli nenajavljeni, teško da očekuju da ih poslužite pečenom prasetinom. Učtivo ih ponudite onim što već imate u kući, onim što ste spremale za sebe – ukoliko hrane nema dovoljno, biće to vrlo očigledan znak da ne treba dugo da ostanu. Takođe, pošto se nisu najavili, ne brinite ako vam stan nije cakum-pakum čist – niste imale kad da ga pripremite za doček gostiju, i oni to znaju.
Ako neka hrana treba da se pripremi, uposlite goste oko toga. Dovedite ih u kuhinju i podelite im zaduženja, neko može da otvori piće koje već imate u kući, drugi mogu da naseku malo voća i sira ili šta već imate, i da se ta hrana onda služi. Dok se oni time bave, vi možete da se presvučete u nešto u čemu ćete se bolje osećati pred gostima.
Kad je situacija već takva, pokušajte da uživate – nimalo nećete pomoći sebi ukoliko se nervirate, a ako se opustite, cela stvar bi mogla i da vam se dopadne (naravno, ne baš toliko da počnete da ohrabrujete ljude da vam nenajavljeno upadaju).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.