U trendu

Valentina Tereškova

Valentina Tereškova rođena je 6. marta 1937. godine u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Ona je prva žena koja je bila u svemiru. Otac joj je poginuo kada je imala dve godine, te je rasla u siromašnoj porodici sa majkom, sestrom i bratom. Zbog velikog siromaštva u kom je živela, u školu je krenula tek sa deset godina.

Dok je pohađala srednju tehničku školu, morala je paralelno da radi kako bi zaradila za život. Sa 20 godina počela je da se bavi sportskim vazduhoplovstvom. Sledeće godine ušla je u program Žena u svemiru, kao volonter. Veoma marljiv rad u programu doneo joj je mogućnost da bude prva žena u svemiru. Pripreme su trajale više od 18 meseci, ali su završene veoma uspešno.

Vostok 6 je 16. juna 1963. godine u 12 časova i 30 minuta bio lansiran sa prvom ženom koja se otisnula u svemir. U orbiti je Tereškova ostala tri dana. Po povratku je dobila Zlatnu zvezdu od tadašnjeg predsednika SSSR-a. Postala je član mnogih ženskih asocijacija i zalagala se za ravnopravnost polova do kraja života. Bila je proglašena i za ambasadora dobre volje od strane Ujedinjenih nacija.

Novembra 1963. godine, Tereškova se udala za kosmonauta Adrijana Nikolajeva. Godine 1964. dobili su ćerku, koja je, zbog bojazni da joj je zdravlje oštećeno zbog boravka u svemiru njenih roditelja, dugo bila pregledana u različitim medicinskim institucijama. Ipak, nisu pronađeni nikakvi znaci narušenog zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.