najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Varenje uz manjak kretanja

Poremećaji varenja, pre svega lenja creva, danas su sve češći. Ništa neobično kad uzmete u obzir koliko malo se većina ljudi danas kreće, koliko vremena provodi za kancelarijskim stolom ili, kasnije, sedeći ispred televizora. Ako i vi imate manjih ili većih problema s varenjem, ako želite da ponovo pokrenete creva koja su se ulenjila i prave vam probleme, evo nekih jednostavnih saveta koji bi mogli da vam pomognu.

Čaša tople vode ujutru: povremeno možete da naiđete na savet da je ujutru dobro popiti čašu mlake vode jer će to podstaći rad creva. To je tačno – toplota će opustiti želudac i pokrenuti creva. Samo, ne mora da bude baš topla voda – topao čaj (nipošto vruć), kriška toplog tosta, neko lagano toplo jelo – sve će to imati podjednako dobro dejstvo.

Ako držite dijetu i trudite se da unosite što je moguće manje masnoća, od ne baš beznačajne pomoći biće vam kašičica ulja pre jela, jer će podstaći creva na rad. Ne zaboravite, i masnoće su neophodne, samo ih ne treba unositi u prevelikoj količini. Najbolje je da to ulje bude maslinovo, jer ima najviše korisnih sastojaka.

Potreban vam je laksativ? Uzmite kivi! On je najbolji prirodni laksativ, jer sadrži vlakna koja pokreću rad creva. Tako je barem kad se radi o trenutnom zatvoru. Međutim, ako je uzrok poremećaja problem s debelim crevom, kivi vam neće pomoći.

Jogurt: o jogurtu s dodatim probiotskim kulturama smo već pisali – u slučaju manjih poremećaja varenja pomoći će vam čaša ovakvog jogurta dnevno. U slučaju da je poremećaj teži, jogurt vam neće baš puno pomoći.

Kretanje: najvažnije smo ostavili za kraj. Ukoliko veći deo dana provedete sedeći, creva će vam se ulenjiti i ni svi lekovi ovog sveta neće vam zaista pomoći. Pomoći će vam kretanje (u tu svrhu pomaže bilo koja fizička aktivnost, uključujući i šetnju; trbušnjaci su jedna od dosta efikasnih opcija). Pored toga, pomoći će vam i pravilna ishrana: voće, povrće, integralne žitarice, nemasno meso, riba, mleko i/ili mlečni proizvodi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike