U trendu

Vaš prvi pravi koktel parti

Da počnemo od petlovog repa. Zbunjene? Reč koktel upravo to i znači (cock, petao; tail, rep). Verovatno ste primetile da je postalo veoma moderno naručivati i uopšte baviti se koktelima. Mnoge žene imaju omiljeni koktel, ali koji je pravi za vas?

Verovatno će vas puno koštati da to saznate, ali nije loše imati barem neka osnovna znanja u ovoj oblasti. Čule ste, pretpostavljamo, imena: plava laguna (blue lagune), B52, kosmopoliten, margarita, long ajlend (long island), menhetn…

Neka osnovna pića su svima poznata, ali ne čine samo ona koktele: toliko je vrsta koji su sastavni deo koktela a za koje većina nikada nije ni čula. Postoje ljudi koji su veštinu pravljenja koktela doveli na nivo umetnosti (setimo se samo neodoljivog Toma Kruza u filmu „Koktel“).

Za dobar koktel parti nije potrebno samo raznovrsno piće. Potrebno je dosta različitih čaša kao što su vinske, martini, čaše sa dugačkom nožicom i sl. Plastične čaše ne dolaze u obzir jer je doživljaj koktela potpun samo sa svim sastavnim delovima: vešt koktel majstor, čaša, piće i dekoracija u zavisnosti od vrste koktela.

Pripremite i dosta tanjira i salveta. Koktel podrazumeva i sitno meze. Uz jelo, i piće više prija, a nikako ne treba zaboraviti goste koji dolaze na pijanku praznog stomaka. Krekeri, sitni sendviči i klasično meze uz prigodne grickalice biće na mestu.

Ono na čemu će vam svi pozavideti jeste posluživanje, između ostalog, i sopstvenog koktela nazvanog po vama. Stara je priča da sve kafedžije vole da nadenu ime koktelu makar privremeno (na jedno veče) po lepoj devojci koja je to veče posetila bar. Doći do dobrog, originalnog recepta je teško, pa vam pozajmica iz knjige koktela ne gine. Budite samo maštoviti kod dodavanja atributa uz ime koktela (ubitačni, masivni, eksplozivni…).

Velika koktel žurka je skupa jer zahteva dosta raznolikih pića koji će biti jedva načeti. Suština koktela nije velika količina alkohola, već dobar recept, precizno odmeravanje i raznovrsnost pića kako bi se dobila najbolja smeša ukusa.

Uzimajući u obzir cenu alkohola, to bi vas dosta koštalo, zato limitirajte broj različitih pića koji su dovoljni za pravljenje 3-5 različitih koktela.

Obavezno morate imati šejker, mericu, led, kandirano voće i dosta sokova. Džus, koka-kola, tonik, sok od borovnice, sok od paradajza (bloody mary) i obavezni sok od limuna. U veliki broj koktela ide tzv. lajm džus (lime), što je zapravo sok od zelenog limuna, koji je nezamenljiv. U našim kafićima ćete često sresti kao zamenu sprajt, koji potpuno menja koncepciju.

Pobrinite se za celokupni užitak: ambijent, pozadinsku muziku, svetlo. Koncentrišite se na miris (mirišljave sveće), dobro prigušavanje svetla, ukusno aranžiranje hrane, lepe tanjire i escajg. Atribut pozadinska (uz muziku) namerno je ovde upotrebljen, jer muzika nikako ne treba biti preglasna – to sprečava bilo kakav normalan razgovor. Tempo održite džezom, R&B-jem ili starijim popom.

I za boga miloga nemojte sve vreme mešati koktele, osim naravno ako u tome beskrajno uživate. To je vaš parti na kome je potrebna i vaša ličnost, ne samo vaše ruke. Za kraj, recept za Kosmopoliten koktel, omiljen koktel Njujorčanki, o kome se dosta priča ovih dana.

  • Kosmopoliten koktel
Sastojci i ostale potrepštine:
  • 30 ml votke
  • 15 ml Cointreau (alkoholno piće koje ima miris pomorandže)
  • 1 kašika lajm džusa
  • 1 čaša puna kockica leda
  • malo soka od ribizle (crnog bobičastog voća)
  • šejker
  • rashlađena martini čaša

Samo pravljenje zahteva malo praktičnog rada/vežbe, a kao ukras predlažemo spiralu od kore zelenog limuna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.